Întâlnire tripartită Kerry-Ashton-Zarif la Geneva, unde pare să se contureze un acord cu Iranul

Secretarul de Stat american John Kerry se va întâlni cu ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif şi şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton vineri, la Geneva, unde pare să se contureze un acord privind domeniul nuclear iranian, a anunţat Departamentul de Stat.

132 afișări
Imaginea articolului Întâlnire tripartită Kerry-Ashton-Zarif la Geneva, unde pare să se contureze un acord cu Iranul

Întâlnire tripartită Kerry-Ashton-Zarif la Geneva, unde pare să se contureze un acord cu Iranul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Într-un efort în vederea unei reduceri a divergenţelor în negocieri, domnul Kerry va efectua astăzi (vineri) o vizită la Geneva, la invitaţia doamnei Ashton, pentru a participa la o întâlnire tripartită cu (Înaltul) Reprezentant UE şi şeful diplomaţiei (iraniene Mohammad Javad) Zarif, în cadrul negocierilor" dintre Iran şi marile puteri din cadrul Grupului 5+1, a anunţat Jen Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

Anunţul a fost făcut în timp ce Kerry se întâlnea, vineri dimineaţa, pe Aeroportul Ben Gourion de la Tel Aviv, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, înainte de a pleca spre Geneva.

Este a treia întâlnire între cei doi în tot atâtea zile. Kerry, care şi-a întrerupt turneul în Orientul Mijlociu pentru a se duce la Geneva, a venit în mod special de la Amman pentru a se întâlni cu Neyanuahu, care a declarat joi că adoptarea unei propuneri în dosarul nuclear iranian, discutate la Geneva, ar fi o "eroare de amploare istorică".

Ministrul francez de Externe Laurent Fabius urmează să efectueze, de asemenea, o vizită la Geneva, potrivit unei surse oficiale de la Paris.

Iranul şi Grupul 5+1 (Rusia, China, Franţa, Marea Britanie, Statele Unite şi Germania) s-au reunit începând de joi la Geneva pentru a negocia termenii unui acord în dosarul nuclear.

În centrul negocierilor "extrem de complexe" se află o propunere iraniană, avansată în schimbul unei relaxări a sancţiunilor economice occidentale, potrivit negociatorilor.

"Această propunere va permite Iranului să îşi păstreze capacitatea de a fabrica arme nucleare. Israelul i se opune total", a declarat joi seara Netanyahu în cadrul unei conferinţe a unor instituţii evreieşti internaţionale.

"Eu cred că acceptarea ei este o eroare de o amploare istorică. Trebuie să fie respinsă de înadată", a apreciat Netanyahu, reafirmând că Israelul "îşi rezervă în continuare dreptul de a se apăra singur, prin propriile mijloace, împotriva oricărei ameninţări".

Ministrul iranian Zarif, contactat de CNN, a apreciat joi că un acord este posibil înainte de închiderea, vineri seara, a rundei de negocieri de la Geneva. El a exlus totodată încetarea "în întregime" a îmbogăţirii uraniului. "Nu se va suspenda îmbogăţirea uraniului în întregime, dar vom putea aborda diverse probleme care sunt pe masa" negocierilor, a declarat şeful diplomaţiei iraniene.

Un oficial american de rang înalt a anunţat miercuri că Statele Unite sunt pregătite să propună Iranului o relaxare a sancţiunilor, în cazul în care Teheranul acceptă "un prima pas", neprecizat.

Îmbogăţirea uraniului de către Iran se află în centrul unor îngrijorări ale unor ţări occidentale şi Israelului, care se tem că uraniu îmbogăţit la nivelul de 20% ar putea să fie folosit pentru obţinerea uraniului îmbogăţit la nivelul de 90% destinat unei utilizări militare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici