"Înţelegerea a fost fundamental imorală. Aproape mi-a distrus viaţa" - Drama unei soprane de origine română stabilită în Marea Britanie

Soprana Eliana Pretorian, stabilită în Marea Britanie, a reuşit să scape de închisoare, în urma unui proces cu un om de afaceri român, în care acesta pretinde un procent din câştigurile cântăreţei.

666 afișări
Imaginea articolului "Înţelegerea a fost fundamental imorală. Aproape mi-a distrus viaţa" - Drama unei soprane de origine română stabilită în Marea Britanie

Soprana Eliana Pretorian (Imagine: Daily Mail)

Cazul îşi are originea în înţelegerea pe care tatăl cântăreţei a făcut-o cu omul de afaceri Ion Vasile în 1999, prin care se stipula ca acesta să beneficieze de un procent din câştigurile cântăreţei, în schimbul sponsorizării studiilor muzicale, informează publicaţia Daily Mail în pagina electronică.

Soprana Eliana Pretorian, care apare frecvent pe scena Glyndebourne and Sadler’s Wells, susţine că acel "contract" nu are nicio valoare, deoarece, la momentul încheierii acestuia, avea vârsta de 17 ani. Avocatul ei a atacat în instanţă contractul, denunţând că ar avea un caracter "cămătăresc".

Tatăl fetei ar fi convenit în numele ei să plătească omului de afaceri 35% din câştiguri, pe o perioadă de zece ani, în schimbul sumei de 6.900 de dolari, costul şcolii de muzică pe care a urmat-o.

La vârsta de 31 de ani şi însărcinată, Eliana Pretorian a încercat să obţină anularea contractului, însă tribunalele româneşti au respins cazul în februarie 2009, impunându-i să plătească lui Vasile costurile legale, decizie recunoscută şi de tribunalele britanice.

Ulterior, avocaţii lui Vasile au cerut pedepsa cu închisoarea pentru soprană, acuzând-o că ar fi ascuns detalii importante despre veniturile sale. Judecătorul Richard Seymour a respins cazul, motivând că Pretorian şi-a îndeplinit toate obligaţiile legale, iar procesul intentat de Vasile este "fără merit". Judecătorul a decis ca Vasile să plătească 6.525 de lire sterline ( 7.573 euro) cheltuieli de judecată.

Eliana Pretorian a declarat că simte că înţelegerea a fost de la bun început "fundamental imorală", că nu a obţinut mari beneficii de pe urma ei şi că succesul ei a depins de eforturile proprii. Ea a explicat că acel contract a bântuit-o în permanenţă, chiar şi după ce a obţinut o bursă de studii la Royal College of Music. "Aproape mi-a distrus viaţa. Niciodată nu a fost ca şi cum el m-ar fi descoperit, sau ca şi cum banii săi ar fi fost vitali pentru cariera mea", a spus ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici