Irakul cere Statelor Unite să efectueze raiduri aeriene împotriva insurgenţilor

Irakul cere Statelor Unite să efectueze raiduri aeriene împotriva poziţiilor combatanţilor grupării sunnite Stat Islamic în Irak şi Levant, care ocupă provincii din nordul ţării şi avansează spre Bagdad.

492 afișări
Imaginea articolului Irakul cere Statelor Unite să efectueze raiduri aeriene împotriva insurgenţilor

Irakul cere Statelor Unite să efectueze raiduri aeriene împotriva insurgenţilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Irakul a cerut oficial ajutorul Statelor Unite, în virtutea acordului de securitate bilateral, pentru efectuarea de raiduri aeriene americane împotriva grupurilor teroriste", a declarat, potrivit AFP, Hoshyar Zebari, ministrul irakian de Externe.

"Bagdadul nu va fi ocupat", a dat asigurări Zebari, recunoscând însă că "situaţia rămâne foarte gravă".

"Opţiunea militară este insuficientă şi am convenit asupra necesităţii ajungerii la soluţii politice radicale", a adăugat Zebari, vorbind despre "formarea unui nou guvern, reprezentativ, fără distincţii sau marginalizare".

Zebari a făcut aceste declaraţii după ce s-a întâlnit cu prinţul saudit Moqren Ben Abdel Aziz, care a criticat "marginalizarea" comunităţii sunnite din Irak.

Liderii comunităţilor şiită şi sunnită s-au întâlnit marţi seară la Bagdad, la reuniunea de uniune naţională participând şi premierul şiit Nuri al-Maliki, în contextul în care insurgenţii sunniţi se apropie de cea mai mare rafinărie din Irak. Reuniunea a fost organizată pe fondul presiunilor exercitate de Administraţia Barack Obama pentru ajungerea la un acord între comunităţile şiită şi sunnită din Irak înainte de eventuale raiduri aeriene americane împotriva insurgenţilor grupului sunnit Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL), care ocupă nordul Irakului. Întâlnirea a fost prezidată de Ibrahim al-Jafari, un politician şiit din partidul premierului Nuri al-Maliki. La reuniune au participat parlamentari şiiţi şi trei lideri ai comunităţilor sunnite - Osama al-Nujaifi, preşedintele Parlamentului, fratele lui, Atheel al-Nujaifi, care este guvernatorul regiunii Mosul, şi vicepremierul Saleh al-Mutlak. Potrivit unui comunicat difuzat la finalul reuniunii, s-a stabilit încetarea apelurilor separatiste, interzicerea folosirii armelor de foc de către civili şi "revizuirea" unor practici politice din trecut.

Statele Unite au anunţat că vor lua în considerare "toate opţiunile disponibile" pentru stabilizarea Irakului, inclusiv varianta raidurilor aeriene, sugerând chiar disponibilitatea de a trimite trupe pe teren.

Portavionul George H.W. Bush şi alte trei nave militare americane se află în Golful Persic, pentru a fi disponibile în cazul în care Statele Unite vor demara operaţiuni în Irak.

Nava americană USS Mesa Verde, având la bord 550 de membri ai Forţelor navale şi avioane de tip Osprey, a intrat luni în Golful Persic, pentru a furniza trupe în cazul în care se decide evacuarea ambasadei americane din Bagdad. În Golful Persic este şi portavionul USS George H.W. Bush, care are la bord peste 70 de avioane şi elicoptere militare. Portavionul este escortat de distrugătorul USS Truxtun şi de crucişătorul USS Philippines Sea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici