Iran: Fum şi focuri de armă într-o închisoare din Teheran, cunoscută pentru încarcerarea deţinuţilor politici

Focuri de armă s-au auzit sâmbătă la o închisoare din Teheran unde sunt deţinuţi prizonieri politici şi persoane cu dublă cetăţenie, au declarat martorii, în timp ce deasupra închisorii se putea vedea fum, relatează Reuters.

310 afișări
Imaginea articolului Iran: Fum şi focuri de armă într-o închisoare din Teheran, cunoscută pentru încarcerarea deţinuţilor politici

Sursa foto: Profimedia

Presa de stat a citat un oficial de securitate care a dat vina pe "elemente criminale" pentru tulburările izbucnite după aproape o lună de proteste în Iran din cauza morţii în detenţie a lui Mahsa Amini, o tânără kurdă în vârstă de 22 de ani.

Oficialul a declarat că a revenit calmul, dar un martor a spus că încă se mai aud focuri de armă.

"Drumurile care duc la închisoarea Evin au fost închise circulaţiei. Sunt o mulţime de ambulanţe aici", a declarat un martor contactat de Reuters. "Încă se aud focuri de armă".

Un alt martor a declarat că familiile deţinuţilor s-au adunat în faţa intrării principale a închisorii. "Pot vedea foc şi fum. O mulţime de forţe speciale. Ambulanţele sunt şi ele aici", a spus acesta.

Site-ul activist 1500tasvir a distribuit imagini video care arată forţe speciale pe motociclete care se îndreaptă spre închisoare.

În închisoare se află în principal deţinuţi care se confruntă cu acuzaţii de securitate, inclusiv iranieni cu dublă cetăţenie. Ea a fost criticată de mult timp de grupurile occidentale pentru drepturile omului şi a fost inclusă pe lista neagră a guvernului american în 2018 pentru "abuzuri grave ale drepturilor omului".

Siamak Namazi, un american de origine iraniană încarcerat de aproape şapte ani pentru acuzaţii legate de spionaj, respinse de Washington ca fiind nefondate, s-a întors miercuri la Evin după ce i s-a acordat o scurtă permisie, a declarat avocatul său.

Tulburările de la închisoarea Evin au avut loc după aproape o lună de proteste în Iran, după ce Amini - o femeie de 22 de ani din regiunea kurdă a ţării - a murit pe 16 septembrie în timp ce era deţinută pentru "ţinută necorespunzătoare".

Protestele reprezintă una dintre cele mai serioase provocări pentru Republica Islamică de la revoluţia din 1979.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici