Iranul acceptă vizita inspectorilor AIEA pe teritoriul său

Iranul a acceptat vizita pe teritoriul său a inspectorilor AIEA, care va avea loc probabil la sfârşitul lui ianuarie, pentru a clarifica acuzaţiile privind o posibilă dimensiune militară a programului nuclear al Teheranului, au anunţat vineri diplomaţi.

304 afișări
Imaginea articolului Iranul acceptă vizita inspectorilor AIEA pe teritoriul său

Iranul acceptă vizita inspectorilor AIEA pe teritoriul său (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această vizită va interveni pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Teheran şi puterile occidentale, după anunţul Iranului de la 9 ianuarie privind punerea în funcţiune a unei a doua instalaţii de îmbogăţire a uraniului şi misterioasa asasinare la Teheran a unui om de ştiinţă iranian din domeniul nuclear, la 11 ianuarie.

Vizita, condusă de inspectorul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), belgianul Herman Nackaerts, va avea loc probabil la 28 ianuarie şi va dura până în prima săptămână din februarie, dar data nu este încă definitivă, a precizat un diplomat occidental pentru AFP.

Această vizită va interveni la două luni după un raport al AIEA care a alimentat suspiciunile privind dezvoltarea de arme nucleare de către Teheran.

Din delegaţie vor face parte, pe lângă Nackaerts, numărul doi în ierarhia AIEA, argentinianul Rafael Grossi, şi directoarea pentru afaceri juridice a agenţiei, americanca Peri Lynne Johnson.

"Scopul acestei misiuni este să obţină răspunsuri odată pentru totdeauna la toate întrebările ridicate de raportul AIEA din noiembrie", a declarat un diplomat occidental, sub acoperirea anonimatului.

La rândul său, AIEA a refuzat să facă vreun comentariu.

Iranul este suspectat de Occident că încearcă să obţină arma atomică, însă Teheranul dezminte aceste acuzaţii şi susţine că programul său nuclear are un scop exclusiv civil. Consiliul de Securitate al ONU a adoptat deja patru seturi de sancţiuni împotriva Iranului.

Într-un raport publicat la 8 noiembrie, pe care Teheranul l-a considerat "fără fundament", AIEA a afirmat că deţine informaţii "credibile" potrivit cărora Iranul a avut "activităţi vizând să dezvolte un dispozitiv exploziv nuclear".

De la publicarea raportului, statele occidentale au accentuat presiunea asupra Republicii islamice, Statele Unite şi Uniunea Europeană adoptând noi sancţiuni împotriva industriei locale a petrolului şi Băncii centrale iraniene.

În schimb, Rusia şi China continuă să se opună în Consiliul de Securitate al ONU adoptării unor sancţiuni suplimentare, privilegiind calea diplomatică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici