Iranul avertizează Statele Unite că ar suferi o înfrângere în cazul unui atac

Oficiali iranieni au criticat declaraţiile şefului Statului Major Interarme din SUA privind existenţa unui plan de atacare a Iranului, afirmând că Statele Unite ar suferi o înfrângere mai grea decât în Irak şi Afganistan în cazul unui război.

19 afișări
Imaginea articolului Iranul avertizează Statele Unite că ar suferi o înfrângere în cazul unui atac

Ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Amiralul Michael Mullen declarase că un plan de atac al Statelor Unite împotriva Iranului este pregătit pentru situaţia în care Teheranul s-ar dota cu arme nucleare, declarându-se "extrem de preocupat" în legătură cu consecinţele unei asemenea operaţiuni.

"În cazul unui atac împotriva Iranului, soarta lor va fi mai grea decât în Irak şi Afganistan", a declarat ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki.

Mottaki şi-a exprimat speranţa că raţiunea va prevala la Washington.

"Au spus că vor merge să lupte în anumite locuri şi au mers. Dar am văzut ce au păţit. Credem în continuare că există persoane raţionale în America", adaugă şeful diplomaţiei de la Teheran.

"Afirmaţiile amiralului Mullen nu sunt demne de interes. Credem că declaraţiile Statelor Unite sunt consecinţele înfrângerilor succesive din regiune şi aventurismului militar care a condus la moartea unor cetăţeni nevinovaţi", afirma anterior Ramin Mehmanparast, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene.

Ministrul iranian al Apărării, Ahmad Vahidi, a catalogat drept "fasciste" declaraţiile amiralului Mullen. "Astfel de declaraţii intră în contradicţie cu asigurările lor că ar dori dialogul şi pacea. Demonstrează că sunt incapabili să se opună voinţei Iranului. Existenţa unor planuri pentru atacarea unui stat independent, în mileniul trei, reprezintă o încălcare a Cartei ONU", adaugă Vahidi.

Teheranul este suspectat că încearcă să se doteze cu arme atomice sub paravanul unui program nuclear civil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici