Israelienii şi palestinienii au reluat negocierile directe la Washington. Tzipi Livni: Atmosfera a fost pozitivă

Israelienii şi palestinienii au reluat luni seara, la Washington, negocieri de pace directe, blocate de trei ani, sub egida Statelor Unite.

289 afișări
Imaginea articolului Israelienii şi palestinienii au reluat negocierile directe la Washington. Tzipi Livni: Atmosfera a fost pozitivă

Israelienii şi palestinienii au reluat negocierile directe la Washington

Ministrul israelian al Justiţiei Tzipi Livni era aşezată alături de negociatorul-şef palestinian Saeb Erakat, la o masă de nouă persoane, în salonul de protocol al Departamentului de Stat, la o cină cu ocazia întreruperii postului de Ramadan, iftar, oferită de secretarul de Stat John Kerry.

Primindu-şi oaspeţii, toţi zâmbind, şeful diplomaţiei americane a salutat un moment "foarte, foarte special".

Kerry şi emisarii-şefi palestinian şi israelian erau însoţiţi de unii dintre colaboratorii lor, inclusiv noul emisar special american pentru aceste negocieri, ambasadorul Martin Indyk.

Secretarul de stat, care este artizanul acestei reluări a contactelor directe între israelieni şi palestinieni, i-a îndemnat luni să ajungă la un "compromis rezonabil".

După mai bine de şase decenii de conflict şi multiple eşecuri ale relansării procesului de pace, Departamentul de Stat a anunţar că aceste negocieri ar putea să dureze "cel puţin nouă luni".

Preşedintele Barack Obama a salutat un moment "promiţător", avertizând ambele tabere că este necesar să facă "opţiuni dificile".

Ultimele negocieri de pace directe israeliano-palestiniene au eşuat în septembrie 2010, după trei săptămâni, din cauza continuării colonizării israeliene în Ierusalimul de Est şi Cisiordania.

Livni relevă o "atmosferă pozitivă" la reluarea negocierilor israeliano-palestiniene

Ministrul israelian al Justiţiei Tzipi Livni a declarat că negocierile au fost reluate, după un blocaj de trei ani, într-o "atmosferă pozitivă".

"Atmosfera a fost pozitivă", a declarat pentru postul public de radio Livni, după o cină cu negociatorul-şef palestinian Saeb Erakat, oferită la Washington de către secretarul de Stat american John Kerry.

"Toate subiectele sunt pe masă, dar am decis ca ceea ce se spune în sală, în cadrul negocierilor, să nu iasă în exterior", a adăugat ea.

Ministrul a subliniat că negocierile nu au fost reluate "pentru a răspunde unei exigenţe a Statelor Unite, ci deoarece este vorba despre interesul ambelor părţi". Însă ea a recunoscut din nou existenţa unor divergenţe profunde în cadrul Guvernului israelian.

"Există miniştri care nu vor să se ajungă la un acord şi să audă vorbindu-se despre ideea creării a două state, (există) alţi miniştri care sunt indiferenţi dar speră că se va ajunge undeva şi (există) alţi membri ai Guvernului care vor să se ajungă la o încetare a conflictului", a subliniat Livni.

Ea se referea în primul rând la miniştrii din cadrul aripii dure a Likudului, partidul premierului Benjamin Netanyahu, şi la Căminul Evreiesc, un partid naţionalist, care sunt ostile creării unui stat palestinian. Livni viza în al doilea rând partidul de centru-dreapta Yesh Atid condus de către Yair Lapid, ministrul Finanţelor, care nu consideră, până în prezent, procesul de pace drept o prioritate.

Adjunctul ministrului de Externe Zeev Elkin, unul dintre membri aripii "dure" a Likudului, a declarat pentru postul public de radio că există "o divergenţă de principiu" cu Livni. "Orice schimbare (în urma unui acord) nu este neapărat pozitivă pentru securitatea Israelului, uneori acest lucru nu face decât să înrăutăţească situaţia", a spus el. Elkin a mai declarat că "palestinienii nu sunt pregătitţi să facă nici cea mai mică concesie" în vederea ajungerii la un acord.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici