Israelul este capabil să atace Iranul fără ajutorul SUA, potrivit site-ului Wikileaks

Israelul ar putea conduce o operaţiune împotriva Iranului fără ajutorul SUA, dar succesul acesteia nu este asigurat, i-a spus secretarul american al Apărării, Robert Gates, omologului său francez, Herve Morin, în luna februarie, potrivit unui document publicat de Wikileaks.

27 afișări
Imaginea articolului Israelul este capabil să atace Iranul fără ajutorul SUA, potrivit site-ului Wikileaks

Israelul este capabil să atace Iranul fără ajutorul SUA, potrivit site-ului Wikileaks (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat de Morin în legătură cu capacitatea Israelului de a ataca Iranul fără ajutorul militar american, Gates a răspuns că nu ştie "dacă ar reuşi, dar că Israelul poate conduce o astfel de operaţiune", se arată într-o transcriere secretă a discuţiilor de la o reuniune între cei doi oficiali, dezvăluită duminică de site-ul Wikileaks.

Conform acestui document, Gates a minimizat totuşi efectul unei operaţiuni militare împotriva Iranului.

Referindu-se la programul nuclear iranian, secretarul american al Apărării i-a spus ministrului francez că "este de părere că un atac convenţional efectuat de orice ţară nu ar face decât să întârzie planurile Iranului cu unul până la trei ani, dar că el ar solidariza pentru totdeauna populaţia iraniană împotriva atacatorului".

Gates a subliniat public în repetate rânduri riscurile unei acţiuni militare împotriva Iranului şi a pledat în favoarea unor sancţiuni economice şi diplomatice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici