Istanbul: Procurorii au inculpat 255 de persoane pentru protestele violente din iunie

Biroul procurorului din Istanbul a inculpat oficial marţi 255 de persoane, printre care şapte cetăţeni străini, pentru participarea lor la protestele violente antiguvernamentale care au avut loc în cel mai mare oraş din Turcia în iunie.

142 afișări
Imaginea articolului Istanbul: Procurorii au inculpat 255 de persoane pentru protestele violente din iunie

Procurorii au inculpat 255 de persoane la Istanbul pentru protestele violente din iunie

Aceste persoane au fost acuzate de o serie de delicte, printre care încălcarea dreptului la protest, daune aduse proprietăţii private sau lăcaşurilor de cult, lovirea şi vătămarea unor membri ai forţelor de ordine sau furturi, a detaliat biroul procurorului într-un comunicat.

Acest val de inculpări este cel mai important lansat după revolta politică fără precedent care a vizat guvernul islamo-conservator, aflat la putere din 2002.

Nicio dată nu a fost stabilită pentru un eventual proces.

Alte procese legate de aceste proteste au fost deja începute, mai ales împotriva poliţiştilor suspectaţi că au cauzat moartea unor manifestanţi.

Câteva mii de persoane au fost arestate de poliţie în timpul protestelor, care au reunit peste 2,5 milioane de persoane în aproape o sută de oraşe turce în decursul primelor trei săptămâni ale lunii iunie.

Revolta a început după mobilizarea unui grup restrâns de ecologişti care se opunea distrugerii parcului Gezi, o mică grădină publică din apropierea pieţei Taksim din Istanbul, în cadrul unui proiect de amenajare urbană controversat.

Reprimarea violentă a acestui grup de protestatari a degenerat într-o mişcare politică de masă împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, acuzat că este autoritar şi că vrea să "islamizeze" Turcia.

Confruntările între poliţie şi manifestanţi s-au soldat cu şase morţi şi peste 8.000 de răniţi, conform asociaţiei medicilor turci.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici