Japonia anulează restricţiile impuse pe o rază de peste 20 de kilometri în jurul centralei Fukushima

Guvernul japonez a anunţat vineri anularea restricţiilor impuse locuitorilor din cinci localităţi situate pe o rază mai mare de 20 de kilometri în jurul centralei nucleare avariate de la Fukushima (nord-est), considerând că riscurile au scăzut în această zonă.

233 afișări
Imaginea articolului Japonia anulează restricţiile impuse pe o rază de peste 20 de kilometri în jurul centralei Fukushima

Japonia anulează restricţiile impuse pe o rază de peste 20 de kilometri în jurul centralei Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După săptămâni de reflecţie şi o reuniune a miniştrilor şi altor părţi vizate, vineri, statul a anulat consemnul de pregătire a evacuării în caz de urgenţă, au anunţat miniştrii Mediului, Goshi Hosono, şi Industriei, Yukio Edano, într-o conferinţă de presă.

Această relaxare vizează comuna Hirono şi mai multe părţi din comunele Naraha, Kawauchi, Tamura şi Minamisoma, care se află la o distanţă de 20-30 de kilometri de Fukushima Daiichi, unde s-a produs cea mai gravă catastrofă atomică după cea de la Cernobîl (Ucraina) din 1986.

După ce iniţial le-au cerut să se închidă în case, autorităţile le-au ordonat, la sfârşitul lui aprilie, locuitorilor celor cinci localităţi, situate dincolo de zona de excludere pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei, să se pregătească pentru o eventuală evacuare în caz de urgenţă.

Din cele 58.500 de persoane vizate de ordinul de pregătire pentru evacuare, aproximativ 28.500 au preferat, în realitate, să părăsească zona decât să locuiască în stare de alertă permanentă.

Mai multe dintre aceste persoane, intervievate de postul public de televiune NHK, s-au declarat reticente cu privire la o revenire imediată, de teamă că securitatea nu le este garantată deplin.

Un cutremur violent urmat de un tsunami gigantic au devastat coasta de nord-est a Japoniei la 11 martie şi au întrerupt alimentarea cu energie electrică a centralei Fukushima Daiichi, antrenând o pană a circuitelor de răcire a reactoarelor şi bazinelor, urmată de topirea combustibilului nuclear şi de emisii de substanţe radioactive în atmosferă.

Hotărârea autorităţilor, luată împreună cu aleşii locali, intervine în contextul în care situaţia pare să se amelioreze în acest complex atomic, în care temperaturile a trei reactoare au fost aduse sub 100 de grade Celsius.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici