Japonia condamnă ferm exerciţiile militare derulate de Rusia în apropiere de disputatele Insule Kurile

Ministrul japonez de Externe, Taro Kono, a condamnat ferm, miercuri, exerciţiile militare desfăşurate de Rusia la sud de Insulele Kurile, relatează site-ul agenţiei Tass.

1274 afișări
Imaginea articolului Japonia condamnă ferm exerciţiile militare derulate de Rusia în apropiere de disputatele Insule Kurile

Japonia condamnă ferm exerciţiile militare derulate de Rusia în apropiere de disputatele insule Kuril

Regimul de la Tokyo a trimis o scrisoare de protest prin intermediul canalelor diplomatice.

"Aceste acţiuni duc la consolidarea armatei ruse pe <Teritoriile Nordice> (n.a. - denumirea dată de Japonia părţii sudice a Insulelor Kurile), ceea ce este incompatibil cu poziţia noastră pe aceste insule", a spus Taro Kono.

Marţi, Rusia a trimis pentru prima dată două avioane de luptă Su-35 pe disputatele Insule Kurile, care au fost teritorii japoneze, fiind ocupate de Uniunea Sovietică de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ministrul rus al Apărării susţine că a fost vorba despre un zbor de antrenament privind protejarea frontierelor aeriene ale ţării.

Moscova şi Tokyo au purtat negocieri vreme de zeci de ani într-un efort de a elabora un tratat de pace după cel de-Al Doilea Război Mondial. Principalul obstacol în calea acestei demers este faptul că Japonia revendică insulele Iturup, Kunashir, Shikotan şi Habomai. Ministerul rus de Externe a afirmat în repetate rânduri suveranitatea Rusiei asupra acestor teritorii, în baza unor documente internaţionale.

Recent, guvernul japonez a avertizat că Rusia a intensificat activitatea militară în apropierea Japoniei, iar această decizie ar putea avea legătură cu faptul că Japonia s-a alăturat sancţiunilor internaţionale împotriva Moscovei. În plus, ministrul japonez de Externe, Taro Kono, a declarat că Rusia şi-a sporit potenţialul nuclear în baza unor acţiuni unilaterale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici