Japonia va ridica o parte din sancţiunile impuse Coreei de Nord

Tokyo va ridica o parte din sancţiunile unilaterale împotriva Phenianului, a anunţat joi premierul japonez, Shinzo Abe, relatează AFP.

673 afișări
Imaginea articolului Japonia va ridica o parte din sancţiunile impuse Coreei de Nord

Japonia va ridica o parte din sancţiunile impuse Coreei de Nord

"Vom anula o parte din măsurile adoptate de Japonia" împotriva Coreei de Nord, a declarat Shinzo Abe, argumentând că Phenianul pare să se conformeze angajamentelor pe care şi le-a asumat în acest dosar.

Decizia a fost luată în urma unei reuniuni bilaterale care a avut loc marţi la Beijing, după ce, la sfârşitul lui mai, Coreea de Nord a acceptat să redeschidă acest dosar în schimbul promisiunii autorităţilor de la Tokyo de a anula anumite sancţiuni.

Shinzo Abe nu a precizat care sunt sancţiunile vizate, dar, potrivit anumitor publicaţii japoneze, ar fi vorba despre anularea restricţiilor de călătorie în Japonia impuse nord-coreenilor şi de obligaţia de a declara sume de peste 100.000 de yeni (aproximativ 720 de euro). De asemenea, navelor înregistrate în Coreea de Nord nu le va mai fi interzisă intrarea porturi japoneze în cazuri de forţă majoră, mai scriu publicaţiile respective.

Un purtător de cuvânt al Guvernului japonez, Yoshihide Suga, a precizat la rândul său că, în urma reuniunii de marţi, la Beijing, Coreea de Nord va crea, "începând de vineri", Comitetul de anchetă promis la sfârşitul lui mai autorităţilor japoneze, în cadrul unor negocieri în Suedia care au permis deblocarea dosarului.

Cotidianul Nikkei scrie că partea nord-coreeană a remis marţi delegaţiei japoneze o listă pe care se află un număr "cu două cifre" de nume ale unor japonezi susceptibili că au fost răpiţi.

Nord-coreenii au prezentat în detaliu Comisia specială de anchetă pe care Phenianul o va crea. Potrivit unui oficial japonez care a participat la întâlnire, citat de presa japoneză, aceasta va fi prezidată de către un consilier apropiat al liderului nord-coreean Kim Jong-un.

Tokyo a refuzat să considere aceste răpiri un "caz clasat", tranzformându-l de mai mulţi ani într-o condiţie sine qua non a unei eventuale normalizări a relaţiilor cu Phenianul.

Însă Coreea de Nord considera până acum că problema răpirilor, vizând 13 persoane potrivit autorităţilor, a fost deja rezolvată prin revenirea în Japonia a cinci deţinuţi şi anunţul potrivit căruia ceilalţi opt au murit. Dar Japonia, care afirmă că este vorba despre cel puţin 17 persoane răpite, nu s-a mulţumit cu aceste explicaţii avansate fără dovezi.

Întâlnirea de la Stockholm a fost primul contact direct între diplomaţi din cele două ţări de la reuniunea care a avut loc în martie în China şi care a pus capăt unei perioade de 16 în care nu a existat nicio comunicare.

Negocierile de marţi au fost complicate de tirurile recente de rachete efectuate de către nord-coreeni, condamnate imediat de către diplomaţi japonezi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici