Jean-Claude Juncker: UE se opune introducerii controalelor la frontiera Irlandei de Nord după Brexit

Uniunea Europeană se opune reinstituirii frontierei fizice între regiunea britanică Irlanda de Nord şi statul Irlanda după ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar, afirmă Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, ideea fiind împărtăşită şi de Guvernul de la Londra.

1179 afișări
Imaginea articolului Jean-Claude Juncker: UE se opune introducerii controalelor la frontiera Irlandei de Nord după Brexit

Jean-Claude Juncker: UE se opune introducerii controalelor la frontiera Irlandei de Nord după Brexit (Imagine: Hepta / Mediafax Foto)

Obiectivul este protejarea uneia dintre condiţiile esenţiale ale Acordului din Vinerea Mare, semnat în anul 1998 pentru a pune capăt conflictului nord-irlandez.

"Acordul din Vinerea Mare este ca un poem, vorbeşte de la sine", a declarat Jean-Claude Juncker, citat de cotidianul The Irish Times, după întrevederea pe care a avut-o joi la Bruxelles cu Enda Kenny, premierul Irlandei de Nord.

"Suntem de acord cu Guvernul britanic şi Guvernul britanic este de acord cu noi că nu trebuie să reinstituim frontiera fizică" între Irlanda de Nord şi Irlanda, a subliniat Kenny, citat de cotidianul Le Figaro.

În referendumul din 2016, locuitorii nord-irlandezi s-au pronunţat în favoarea rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană, însă, la nivelul Marii Britanii, majoritatea cetăţenilor au votat în favoarea Brexit.

Conflictul nord-irlandez, între grupuri paramilitare proirlandeze şi miliţii protestante unioniste, s-a încheiat în anul 1998, soldându-se cu peste 3.500 de morţi. Ieşirea Marii Britanii din UE pune sub semnul întrebării o condiţie-cheie pentru rezolvarea conflictului nord-irlandez: libera circulaţie între Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, şi Irlanda, permisă acum prin faptul că cele două state sunt membre UE.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici