Jean-Marc Ayrault, ministrul francez de Externe: Statul de drept să funcţioneze pe deplin în Turcia

Ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault a avertizat autorităţile de la Ankara împotriva derapajelor de la principiile democratice în urma tentativei de lovitură de stat, informează Reuters.online

868 afișări
Imaginea articolului Jean-Marc Ayrault, ministrul francez de Externe: Statul de drept să funcţioneze pe deplin în Turcia

Jean-Marc Ayrault, ministrul francez de Externe: Statul de drept să funcţioneze pe deplin în Turcia

"Statul de drept să funcţioneze pe deplin în Turcia", a declarat ministrul francez pentru postul de televiziune France 3. Acesta a adăugat că "(Tentativă de lovitură) nu este un cec în alb pentru Erdogan. Nu trebuie să aibă loc epurări, statul de drept trebuie să funcţioneze".

Ayrault a mai spus că miniştrii UE, care urmează să se întrunească luni la Bruxelles, vor reitera faptul că Turcia - care a solicitat să se alăture blocului - trebuie să acţioneze în conformitate cu principiile democratice ale Europei.

Şi alţi politicieni europeni şi-au exprimat neliniştea cu privire la evoluţiile de după tentativa de lovitură de stat din Turcia.

Astfel, comisarul european Guenther Oettinger a declarat că Erdogan va îndepărta Turcia de valorile de bază ale UE şi NATO în cazul în care decide să folosească tentativa de lovitura de stat pentru a restrânge suplimentar drepturile democratice de bază.

"Şi-ar întări poziţia în plan intern, dar s-ar izola în plan internaţional," a declarat Oettinger, pentru ziarul Welt am Sonntag.

În mod similar, preşedintele american Barack Obama a cerut, de asemenea, tuturor celor implicaţi în această criză să evite destabilizarea Turciei şi să respecte statul de drept.

Criticii lui Erdogan avertizează că acesta se va folosi de epurările efectuate după puciul eşuat pentru a crea un sistem judiciar maleabil, eliminând astfel orice opoziţie în instanţele de judecată.

Erdogan a promis şi ca va epura forţele armate, afirmând că responsabili pentru acest puci "vor plăti un preţ greu".

"Această revoltă este un dar de la Allah pentru noi, deoarece este un motiv pentru a curăţa armata noastră," a adăugat liderul turc.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a mai precizat că Parlamentul de la Ankara ar putea chiar lua în considerare o propunere privind introducerea pedepsei cu moartea.

Aproximativ 6.000 de persoane au fost reţinute, până în acest moment, în legătură cu lovitura de stat eşuată din Turcia, a anunţat ministrul Justiţiei de la Ankara, Bekir Bozdag.

Printre cei reţinuţi se numără şi oficiali militari de rang înalt, dar şi judecători ori procurori şi au mai fost demişi peste 2.700 de judecători.

Bilanţul total al confruntărilor militare între o facţiune a armatei care a încercat înlăturarea Administraţiei Recep Erdogan şi alte structuri ale serviciilor de securitate este de cel puţin 265 de morţi. "Sunt 161 de agenţi de poliţie şi civili deveniţi martiri; şi 104 participanţi la tentativa de lovitură de stat", a declarat Binali Yildirim, precizând că alte 1.440 de persoane au fost rănite.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici