Joe Biden: SUA susţin Ucraina în faţa unor "ameninţări umilitoare". Rusia trebuie să retragă trupele de la frontiere

Statele Unite "susţin Ucraina" în eforturile vizând păstrarea unităţii ţării şi în faţa unor "ameninţări umilitoare" cu care se confruntă Kievul, a declarat vicepreşedintele american Joe Biden, într-o întâlnire cu deputaţii ucraineni.

1047 afișări
Imaginea articolului Joe Biden: SUA susţin Ucraina în faţa unor "ameninţări umilitoare". Rusia trebuie să retragă trupele de la frontiere

Joe Biden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 14:10 - Joseph Biden: Rusia trebuie să retragă trupele de la frontierele Ucrainei

Rusia trebuie să îşi retragă trupele de la frontierele Ucrainei şi să înceteze susţinerea "indivizilor cu cagule" din regiunile ucrainene, în caz contrar riscă să se izoleze şi mai mult pe scena internaţională, afirmă vicepreşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, citat de AFP.

"Noi am fost foarte clari: Rusia riscă să sufere costuri suplimentare şi să se izoleze şi mai mult", a declarat Biden într-o conferinţă de presă organizată la Kiev alături de premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk.

"A venit vremea să începem să discutăm şi să acţionăm. (...) Vrem să vedem măsuri concrete", a insistat vicepreşedintele Statelor Unite.

"Există oameni care vor fărâmiţarea Ucrainei. Statele Unite rămân alături de poporul ucrainean şi de o Ucraină unită", a subliniat Biden.

"Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată anexarea Crimeei de către Rusia. Nicio naţiune nu are dreptul să ia teritoriul altei ţări", a insistat Biden.

Joe Biden a apreciat că alegerile prezidenţiale prevăzute pentru 25 mai "vor reprezenta cel mai important scrutin din istoria Ucrainei".

"Vă confruntaţi cu probleme foarte dificile şi cu ameninţări umilitoare, dar aveţi posibilitatea de a crea o Ucraină unită", a afirmat vicepreşedintele american.

"Nu susţinem că avem toate răspunsurile pentru problemele voastre, dar suntem alături de voi", a subliniat vicepreşedintele Joe Biden.

Aflat în vizită la Kiev, vicepreşedintele american a avut o întrevedere cu preşedintele interimar Oleksandr Turcinov şi cu premierul Arseni Iaţeniuk.

El a asigurat, de asemenea, Kievul că Washingtonul va ajuta economia ucraineană, care se confruntă cu o recesiune profundă, în urma prăbuşirii producţiei şi a monedei naţionale.

Un oficial din delegaţia SUA la Kiev a declarat că obiectivul vizitei este în special susţinerea îndemnului privind "aplicarea urgentă" a acordului semnat joi la Geneva între ucraineni, ruşi şi occidentali. Textul prevede în special dezarmarea grupărilor ilegale şi evacuarea instituţiilor oficiale, atât de către susţinătorii proccidentalilor de la Kiev, cât şi de către separatiştii din estul ţării.

- Oraşul Kramatorsk, sub controlul separatiştilor

Între timp, separatiştii şi-au extins controlul în oraşul Kramatorsk, unde au ocupat sediul poliţiei, în condiţiile în care acţiuni în forţă au avut loc şi în Slaviansk şi Doneţk, capitala "republicii" autoproclamate.

"Suntem aici pentru a apăra poliţia, pentru a împiedica eventuale provocări", explică Dmitro, în vârstă de 36 de ani, cu faţa acoperită de o cagulă.

Washingtonul consideră că Rusia se află în spatele revoltelor din est şi ameninţă Moscova cu aplicarea sancţiunilor economice.

De altfel, înaintea de sosirea vicepreşedintelui american la Kiev, secretarul de Stat John Kerry şi omologul său rus Serghei Lavrov s-au acuzat reciproc de lipsa unor acţiuni în vederea aplicării acordului de la Geneva.

Şeful diplomaţiei americane a cerut Rusiei adoptarea unor "măsuri concrete" şi în special să-i determine pe separatişti să evacueze instituţiile ocupate ilegal, a anunţat Jennifer Paski, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.

În replică, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Washingtonul ar trebui să convingă Kievul să-şi respecte angajamentele şi să-şi folosească influenţa pentru a evita "un conflict sângeros".

Rusia denunţă faptul că centrul Kievului este în continuare ocupat de manifestanţi, în special din grupări naţionaliste, care au protestat până la demiterea preşedintelui Viktor Ianukovici.

La rândul său, Departamentul de Stat a publicat, luni, fotografii puse la dispoziţie de Kiev, care, în opinia sa, ar arăta că separatiştii din estul Ucrainei sunt, de fapt, militari sau ofiţeri din serviciile de informaţii ruse.

- Referendum la Lugansk?

În acest context, Viaceslav Ponomarev, autoproclamat "primar" în Slaviansk, a asigurat că "nu se află niciun militar rus" în acest oraş.

El i-a cerut, duminică, preşedintelui Vladimir Putin să trimită trupe de menţinere a păcii, după ce două persoane au fost ucise într-un schimb de focuri, ceea ce i-a determinat pe separatiştii din oraş să impună interdicţii de circulaţie. Situaţia era calmă luni la Slavisnk, unde instituţiile locale era în continuare ocupate de insurgenţi proruşi.

Între timp, în regiunea Lugansk insurgenţii proruşi care ocupă sediul local al serviciului de securitate (SBU) au numit, luni, un "guvernator popular". De asemenea, ei au anunţat organizarea unui referendum la 11 mai în vederea unei decizii privind independenţa regiunii, urmată de o eventuală alipire la Rusia.

Organizarea unui referendum asemănător cu cel din peninsula Crimeea se anunţă însă mult mai complicată în estul Ucrainei, unde controlul separatiştilor este limitat la anumite instituţii oficiale.

Moscova susţine o anumită formă de federalizare în Ucraina, printr-o autonomie sporită pentru regiunile rusofone din estul ţării, în timp ce Kievul a promis o "descentralizare", având în vedere creşterea unor prerogative şi statut special pentru limba rusă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici