John Kerry, la Sofia pentru a discuta despre situaţia gazului rusesc

Secretarul de Stat american, John Kerry, a sosit joi la Sofia, unde urmează să discute în special despre diversificarea aprovizionării energetice a acestui stat membru al NATO foarte dependent de gazul rusesc.

707 afișări
Imaginea articolului John Kerry, la Sofia pentru a discuta despre situaţia gazului rusesc

John Kerry, la Sofia pentru a discuta despre situaţia gazului rusesc

Şeful diplomaţiei americane, care efectuează un turneu în Europa, urmează să se întâlnească cu premierul de centru-dreapta, Boiko Borisov, intrat în funcţie în toamnă, după mai multe luni de criză politică.

"Bulgaria este un aliat care are nevoie de o susţinere puternică în acest moment. Economia este slăbită şi ei au probleme semnificative în ce priveşte dependenţa energetică", a declarat un oficial din cadrul Departamentului american de Stat.

Bulgaria depinde în proporţie de 85 la sută de Rusia în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale. Sofia era parte în proiectul gazoductului South Stream, criticat dur de Bruxelles şi anulat în cele din urmă de Moscova, în decembrie.

"Nu este bine pentru un aliat al NATO să depindă în proporţie de 85 la sută de o singură ţară pentru gaz", a mai afirmat această sursă. "Iată de ce politica americană încearcă, în mod general, să favorizeze o diversificare (a aprovizionării cu gaze) în cadrul NATO şi al Uniunii Europene", a adăugat ea.

În cadrul acestei vizite, Kerry urmează să evoce posibilitatea aprovizionării cu gaze naturale din Grecia. De asemenea, el intenţionează să abordeze problema construirii unui nou reactor nuclear de către compania americană Westinghouse la centrala bulgară de la Kozlodui.

Lupta împotriva corupţiei, un fenomen endemic în Bulgaria, ţara cea mai săracă din Uniunea Europeană, şi lupta contra terorismului, figurează de asemenea pe agenda discuţiilor.

Vineri, Kerry urmează să se întâlnească, la Paris, cu preşedintele François Hollande, după absenţa remarcată a oricărei personalităţi americane de rang înalt la marşul antiterorist de duminică din capitala franceză.

Miercuri, secretarul de Stat s-a aflat la Geneva, unde a avut o întrevedere cu omologul său iranian, Mohammad Zarif, în cadrul negocierilor privind programul nuclear controversat al Teheranului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici