Jose Barroso: Restabilirea provizorie a controalelor la frontiere este o posibilitate

Restabilirea temporară a controalelor la frontierele naţionale în situaţii excepţionale, cerută de Franţa şi Italia, "reprezintă o posilibitate între altele", pentru consolidarea normelor Schengen, a anunţat într-o scrisoare preşedintele Comisiei Europene.

873 afișări
Imaginea articolului Jose Barroso: Restabilirea provizorie a controalelor la frontiere este o posibilitate

Jose Barroso: Restabilirea provizorie a controalelor la frontiere este o "posibilitate" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o scrisoare adresată la 29 aprilie preşedintelui fracez Nicolas Sarkozy şi premierului italian Silvio Berlusconi, Jose Manuel Barroso declară că "restabilirea temporară a frontierelor este o posibilitate între altele care, cu condiţia ca aceasta să fie supusă unor criterii specifice şi bine stabilite, ar putea constitui un element pentru consolidarea guvernanţei acordului Schengen" privind libera circulaţie a persoanelor în Europa.

În faţa afluxului actual de imigranţi veniţi din Africa de Nord, Sarkozy şi Berlusconi au pledat, într-o scrisoare adresată la 26 aprilie lui Barroso pentru o reformare a Schengen.

Ei au cerut Bruxelles-ului să "examineze posibilitatea restabilirii temporare a controlului la frontierele interne" ale statelor din spaţiul Schengen, "în caz de dificultăţi excepţionale în gestionarea frontierelor exterioare comune".

În răspunsul său, al cărui text a fost comunicat de serviciile sale de presă, Barroso subliniază, de asemenea, că o "consolidare a aplicării normelor de guvernanţă ale acordului Schengen reprezintă un domeniu pe care Comisia este pe cale să îl examineze".

Comisia Europeană va prezenta miercuri o serie de acţiuni de luptă împotriva imigraţiei, inclusiv propuneri pentru adaptarea normelor Schengen.

"Am convingerea că împărtăşim aceleaşi obiective, respectiv o mai bună gestionare a politicii privind imigraţia la nivelul UE", scrie Barroso, avertizând asupra unei "viziuni prea concentrate pe securitate".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici