Jose Manuel Barroso îi critică pe euroscepticii britanici care "se bucură" de criza din zona euro

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a criticat dur grupul conservatorilor britanici din Parlamentul European (PE), acuzându-i că "se bucură" de criza datoriilor care afectează zona euro.

313 afișări
Imaginea articolului Jose Manuel Barroso îi critică pe euroscepticii britanici care "se bucură" de criza din zona euro

Jose Manuel Barroso îi critică pe euroscepticii britanici care "se bucură" de criza din zona euro (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

"Să vedem dacă am înţeles bine. Statul care a cheltuit de departe cel mai mult cu sectorul bancar este Marea Britanie", a declarat Barrosso citând opinia conservatorilor, care se opun "programelor ample menite să salveze sectorul bancar din zona euro", relatează publicaţia electronică EUObserver.

Reacţia lui Barroso a fost provocată de un discurs al eurodeputatului britanic Martin Callanan, liderul euroscepticilor (ECR), în opinia căruia "zona euro ar trebui să se restrângă astfel încât unele state să poată reveni la starea lor de relativă competitivitate".

Callanan, care reprezintă aripa cea mai eurosceptică a Partidului Conservator din Marea Britanie, a cerut în mod repetat ca Greciei să i se permită să părăsească zona euro.

Barroso s-a declarat contrariat de faptul că euroscepticii britanici încurajează statele să părăsească zona euro, adăugând că acest fapt este "în contrast puternic" cu declaraţiile premierului britanic, David Cameron.

Deşi Cameron s-a opus integrării constrângerilor fiscale în tratatele europene în decembrie, după ce a eşuat în demersul său de exceptare a Londrei de la reglementările financiare ale Uniunii Europene, şi el şi adjunctul său Nick Clegg, şi-au exprimat sprijinul faţă de o mai bună integrare a zonei euro, inclusiv referitor la eurobonduri.

Disputa a apărut la finalul unei dezbateri cu eurodeputaţii şi cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, pe tema summitului de urgenţă de săptămâna trecută. În cadrul acestui summit, liderii UE au ajuns la un acord de principiu privind utilizarea fondurilor UE pentru acoperirea datoriilor, Mecanismul European pentru Stabilitate, recapitalizarea directă a băncilor şi împuternicirea Băncii Centrale Europene cu sediul la Frankfurt în vederea reglementării sectorului bancar european.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici