Le Figaro: „Coaliţia de dreapta din România se destramă din cauza propriei guvernări”

  • Le Figaro: Coaliţia de dreapta din România se destramă din cauza propriei guvernări.
  • Pe fondul disputelor, USR-Plus îi reproşează premierului Florin Cîţu „deriva dictatorială".
4779 afișări
Imaginea articolului Le Figaro: „Coaliţia de dreapta din România se destramă din cauza propriei guvernări”

Le Figaro: România: Dreapta se destramă din cauza propriei guvernări

Miniştrii de centru-dreapta au demisionat în bloc, în România, reproşându-i premierului liberal „deriva dictatorială", ceea ce semnalează o destrămare a coaliţiei după doar opt luni de la preluarea puterii, notează jurnalistul Paul Cozighian, într-un articol publicat în cotidianul Le Figaro.

„Nimic nu mai funcţionează la Bucureşti între Partidul Naţional Liberal (PNL) şi tânăra formaţiune de centru-dreapta USR-Plus (Uniunea Salvaţi România), care au deţinut împreună puterea executivă doar opt luni. Toţi membrii USR-Plus din Guvern, în frunte cu vicepremierul şi copreşedintele formaţiunii Dan Barna, şi-au prezentat marţi demisiile, deşi au deţinut pentru prima dată în cariere funcţii ministeriale. Prin plecarea a o treime din echipa guvernamentală, premierul Florin Cîţu (PNL) este supus presiunilor. La fel şi preşedintele ţării, Klaus Iohannis, care aparţine aceleiaşi formaţiuni şi care a părut să îl susţină pe şeful guvernului. Deocamdată, opoziţia de stânga priveşte ca observator această luptă internă între formaţiunile de dreapta din România", observă Le Figaro.

„Picătura de apă care a umplut paharul dreptei a fost decizia premierului de a aloca administraţiilor locale zece miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii locale. O «sifonare» a fondurilor publice, conform USR-Plus, care a refuzat să aprobe acest proiect, acuzându-l pe Florin Cîţu de „dispreţ la adresa justiţiei şi de permiterea fraudelor". Refuzând să semneze pentru a permite deblocarea fondurilor, ministrul Justiţiei, Stelian Ion (USR-PLus), a fost demis de prim-ministru, cu acordul preşedintelui", explică jurnalistul.

Reforma justiţiei

Politicienii de centru i-au reproşat lui Florin Cîţu „deriva dictatorială" în efortul acestuia de a deveni noul lider al liberalilor la viitorul congres PNL programat pe 25 septembrie. Ei cred că cele zece miliarde de euro ar servi, în realitate, cumpărării susţinerii aleşilor şi baronilor locali, de care depinde alegerea premierului în funcţia de preşedinte al Partidului Liberal.

Un alt dezacord, mai profund, a minat alianţa de dreapta: este vorba de dosarul spinos al reformei justiţiei. Acest dosar permisese dreptei să preia puterea de la politicienii de stânga. Solicitată de multe ori de Bruxelles, această reformă nu pare să avanseze, în pofida eforturilor ministrului responsabil de acest domeniu, Stelian Ion. Demiterea sa de către premier este în mare parte rezultatul criticilor pe care le formula la adresa partenerilor liberali din coaliţie. În opinia sa, aceştia tergiversau şi chiar blocau reformele, deşi fuseseră deja elaborate şi supuse aprobării guvernului de multe luni. USR-Plus îl acuză şi pe preşedintele României, liberalul Klaus Iohannis, că nu a exercitat mai rapid rolul de mediator în actuala criză, notează Le Figaro.

Klaus Iohannis, care deocamdată pare să îl susţină pe premier, i-a îndemnat pe diplomaţii români reuniţi pentru conferinţa anuală să transmită în străinătate mesajul că "România este o ţară stabilă. Cele mai bune soluţii pentru a continua gestionarea afacerilor ţării de către un guvern de centru-dreapta vor fi găsite, în scopul depăşirii actualei crize politice".

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici