Leon Panetta a făcut o nouă gafă: A prezentat India şi China ca "ameninţări" pentru Statele Unite

Secretarul Apărării american Leon Panetta a evocat joi o creştere a puterii Indiei şi Chinei pe care le-a prezentat drept "ameninţări" la adresa Statelor Unite, o gafă repede minimizată de anturajul său.

689 afișări
Imaginea articolului Leon Panetta a făcut o nouă gafă: A prezentat India şi China ca "ameninţări" pentru Statele Unite

Leon Panetta a făcut o nouă gafă: A prezentat India şi China ca "ameninţări" pentru Statele Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o declaraţie, în cursul unei vizite pe un şantier naval din Connecticut (nord-est), unde se construiesc submarine nucleare de atac, comandantul Pentagonului a trecut în revistă ameninţările la adresa securităţii Statelor Unite, citând Iranul, Coreea de Nord şi atacurile pe Internet.

Dar nu s-a oprit aici. Abandonând brusc retorica tradiţională a oficialilor americani, el a adăugat India şi China.

"Ne confruntăm cu ameninţarea puterilor emergente, China, India şi alte ţări, faţă de care trebuie să ne protejăm şi să facem astfel încât să avem întotdeauna suficientă putere în Pacific, pentru a le face să înţeleagă că nu ne vom clinti" în faţa lor, a declarat el în faţa muncitorilor.

Aflat într-un turneu în Pacific, în această săptămână, preşedintele Barack Obama a reafirmat angajamentul american în regiune. Dar Washingtonul a avut întotdeauna grijă să nu prezinte China ca pe o ameninţare, chiar dacă relaţiile între cele două ţări sunt uneori delicate.

În ceea ce priveşte India, oficialii americani o văd ca pe un partener tot mai important în regiune, cu care Pentagonul încearcă să dezvolte cooperarea.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, căpitanul de vas John Kirby, le-a spus repede jurnaliştilor care îl însoţeau pe secretar că Paneta nu consideră nici India şi nici China drept ameninţări.

"El se referea la provocările la care sunt supuse puterile emergente, provocări pe care le împărtăşim cu ele, în timp ce încercăm să ne ameliorăm relaţiile, într-un mediu turbulent şi dinamic pe planul securităţii", a subliniat el.

Panetta a mai făcut o gafă, în cursul unei vizite la Bagdad, în iulie, când a legat intervenţia americană din 2003 de atentatele de la 11 septembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici