Lider al-Qaida, interogat în 2005 într-o închisoare secretă a CIA din România

Un important lider al reţelei teroriste al-Qaida, Abu Faraj al-Libi, arestat de serviciile de securitate pakistaneze în mai 2005, a fost interogat într-o închisoare secretă a CIA din România, relatează Washington Post în ediţia online de luni.

22 afișări
Imaginea articolului Lider al-Qaida, interogat în 2005 într-o închisoare secretă a CIA din România

Lider al-Qaida, interogat în 2005 într-o închisoare secretă a CIA din România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit Associated Press, Agenţia americană de Informaţii a părut aproape de a distruge al-Qaida prin arestarea acestui libian, cel care a preluat comanda operaţiunilor şi comunicaţiilor grupării teroriste după prinderea în 2003 a lui Khalid Sheikh Mohammed, presupusul organizator al atentatelor de la 11 septembrie.

CIA avea informaţii potrivit cărora libianul a acţionat pentru a transmite mesaje de la membri al-Qaida de rang înalt către Osama ben Laden. Potrivit unor foşti oficiali ai agenţiei americane de informaţii, al-Libi s-a întâlnit "aproape sigur" cu ben Laden sau cu adjunctul său Ayman al-Zawahiri după 11 septembrie 2001.

Dar la centrul secret de detenţie al CIA din România, al-Libi nu a furnizat nicio informaţie despre al-Zawahiri şi ben Laden sau despre modalitatea în care făceau schimb de mesaje, subliniază oficialii americani.

"Libi părea să fie cheia rezolvării acestui puzzle, dar s-a dovedit a fi un punct mort", a afirmat Bruce Riedel, cercetător la Brookings Institution Saban Center şi fost agent CIA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici