Londra, recalcitrantă faţă de aplicarea unor sancţiuni economice Moscovei, în criza din Ucraina

Marea Britanie "nu va susţine sancţiuni comerciale" vizând Rusia, în criza ucraineană, şi nu va "închide" accesul ruşilor la City, potrivit unui document "prins" în obiectiv de către un fotograf şi prezentat marţi ca document oficial de către presa britanică.

620 afișări
Imaginea articolului Londra, recalcitrantă faţă de aplicarea unor sancţiuni economice Moscovei, în criza din Ucraina

Londra, recalcitrantă faţă de aplicarea unor sancţiuni economice Moscovei, în criza din Ucraina (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Fotograful, aflat în faţa sediului Guvernului, a făcut o fotografie acestui document pe care îl ţinea în mână un consilier al lui David Cameron.

"Marea Britanie nu va susţine, pentru moment, sancţiuni comerciale (...) şi nu va închide centrul financiar din Londra pentru ruşi", se poate citi în acest document publicat de către BBC şi mai multe ziare.

Numeroase societăţi ruseşti au ales să fie cotate pe Bursa de la Londra, iar numeroşi oligarhi ruşi deţin locuinţe somptuoase în capitala britanică.

Potrivit presei, documentul respectiv sugerează că Marea Britanie nu va susţine pregătiri militare NATO şi că ONU, ci nu UE, este necesar să se afle în prima linie în încercarea de soluţionare politică a crizei din Ucraina.

În schimb, "Guvernul ia în considerare o abordare mai prudentă, inclusiv în privinţa restricţionării vizelor", cu privire la personalităţi ruse, potrivit The Daily Telegraph.

Şeful diplomaţiei britanice William Hague a catalogat drept "absolut regretabil" faptul că un asemenea document a ajuns în ziare. Acest lucru "nu ar fi trebuit să se întâmple", a declarat el în Camera Comunelor.

Totuşi, a precizat ministrul de Externe, "nu tot ceea ce scrie într-un document aflat în mâna unui oficial constituie neapărat o expunere a unor decizii pe care le va adopta Guvernul Majestăţii Sale". "Rămânem foarte deschişi în privinţa opţiunilor" care ar permite soluţionarea crizei ucrainene, a dat asigurări ministrul.

Hague a avertizat luni Moscova, în cadrul unei vizite la Kiev, cu privire la "consecinţe şi preţul" unei intervenţii în Ucraina, dar fără să ofere detalii.

Premierul britanic David Cameron a declarat că speră la o "dezescaladare, în loc să vadă Rusia continuând pe calea pe care s-a angajat, încălcând suveranitatea şi integritatea teritorială a altei ţări". "Apărarea acestui punct de vedere ne va determina să recurgem la presiuni diplomatice, politice, economice şi de alt fel", a adăugat el.

Noua putere de la Kiev, instalată săptămâna trecută, după destituirea lui Viktor Ianukovici din funcţia de preşedinte, se confruntă cu prezenţa unor forţele ruse în Crimeea, o peninsulă situată în sud-estul ţării, în care armata ucraineană este asediată în cazărmi de către mii de membri ai forţelor ruse.

UE a îndemnat luni Moscova să diminueze tensiunea în Ucraina până joi, ameninţând-o cu sancţiuni în cazul în care trupele ruse nu se retrag din Crimeea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici