Macron şi Scholz, avertisment pentru Biden. POLITICO: Dacă Statele Unite nu se retrag, atunci UE va trebui să riposteze

  • Olaf Scholz şi Emmanuel Macron au găsit un punct comun după disensiunile privind energia şi apărarea: alarma tot mai mare cu privire la concurenţa neloială din partea SUA şi potenţiala nevoie ca Europa să riposteze, potrivit POLITICO.
  • Cancelarul german şi preşedintele francez au discutat despre preocupările lor comune în timpul a aproape trei ore şi jumătate de discuţii, miercuri, la Paris.
129381 afișări
Imaginea articolului Macron şi Scholz, avertisment pentru Biden. POLITICO: Dacă Statele Unite nu se retrag, atunci UE va trebui să riposteze

Aceştia au fost de acord că recentele planuri de subvenţii de stat americane reprezintă măsuri de distorsionare a pieţei care au ca scop să convingă companiile să îşi mute producţia în SUA, potrivit unor persoane familiare cu discuţiile lor. Iar aceasta este o problemă pe care doresc ca Uniunea Europeană să o abordeze.

Întâlnirea celor doi lideri a urmat dezacordurilor publice din ultimele săptămâni pe teme politice cheie, precum energia şi apărarea, fracturând alianţa politică centrală a UE între cele mai mari două economii ale sale.

Dar, chiar dacă prânzul lor a avut loc într-un context dificil, ambii lideri au fost de acord că UE nu poate rămâne inactivă dacă Washingtonul continuă să aplice Legea privind reducerea inflaţiei, care oferă reduceri de taxe şi beneficii energetice pentru companiile care investesc pe teritoriul SUA, în forma sa actuală. Mai exact, legislaţia americană semnată recent încurajează consumatorii să "cumpere produse americane" atunci când vine vorba de alegerea unui vehicul electric, o măsură deosebit de supărătoare pentru industriile auto importante din ţări precum Franţa şi Germania, scrie POLITICO.

Mesajul de la Paris este: Dacă Statele Unite nu se retrag, atunci UE va trebui să riposteze

Pentru a evita concurenţa neloială sau pierderea de investiţii, va fi nevoie de sisteme de stimulente similare pentru companii. Această mişcare ar risca să arunce relaţiile transatlantice într-un nou război comercial.

Macron a fost primul care a făcut public acest avertisment dur. "Avem nevoie de o lege <Buy European Act>, la fel ca americanii, trebuie să rezervăm subvenţiile pentru producătorii noştri europeni", a declarat preşedintele francez miercuri seară, într-un interviu acordat postului de televiziune France 2, referindu-se în special la subvenţiile de stat pentru maşinile electrice.

Macron a menţionat, de asemenea, preocupări similare cu privire la concurenţa subvenţionată de stat din China: "Aveţi China care îşi protejează industria, SUA care îşi protejează industria şi Europa care este o casă deschisă", a spus Macron, adăugând: "Scholz şi cu mine avem o convergenţă reală pentru a avansa pe această temă, am avut o conversaţie foarte bună".

În mod crucial, Berlinul, care în mod tradiţional, a fost mai reticent atunci când a fost vorba de confruntarea cu SUA în disputele comerciale, susţine într-adevăr demersul francez. Scholz este de acord cu faptul că UE va trebui să pună în aplicare contramăsuri similare cu schema americană dacă Washingtonul refuză să abordeze preocupările cheie exprimate de Berlin şi Paris, potrivit unor persoane familiare cu ideile cancelarului.

Scholz nu este un mare fan al formulării lui Macron privind un "Buy European Act", deoarece evocă "Buy American Act", vechi de aproape 90 de ani, care este adesea criticat ca fiind protecţionist, deoarece favorizează companiile americane. Dar cancelarul împărtăşeşte preocupările lui Macron cu privire la avantajele concurenţiale neloiale, au declarat persoanele menţionate.

La începutul acestei luni, Scholz a declarat în mod public că Europa va trebui să discute "în profunzime" cu SUA despre Legea privind reducerea inflaţiei.

Într-o lovitură dată nucleului industrial german, gigantul chimic BASF a anunţat miercuri că intenţionează să îşi reducă activităţile comerciale şi locurile de muncă din Germania, şeful companiei, Martin Brudermüller, invocând ca motiv creşterea preţurilor la gaze, pe care le-a criticat pentru că sunt de şase ori mai mari decât în SUA, precum şi creşterea reglementărilor UE.

"Deciziile unei companii de succes precum BASF arată că trebuie să îmbunătăţim atractivitatea generală a Germaniei ca locaţie de afaceri", a declarat ministrul german de finanţe, Christian Lindner, într-un mesaj pe Twitter, promiţând că va lua diverse măsuri, cum ar fi "scutiri fiscale pentru investiţiile private".

Grup operativ UE-SUA

Totuşi, înainte de a scoate artileria grea, Scholz şi Macron vor să încerce să ajungă la o soluţie negociată cu Washingtonul. Acest lucru ar trebui să se facă prin intermediul unui nou "Grup operativ UE-SUA privind legea de reducere a inflaţiei", care a fost înfiinţat în timpul unei întâlniri între preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi consilierul adjunct pentru securitate naţională al SUA, Mike Pyle, care a avut loc marţi.

Grupul operativ format din oficiali europeni şi americani se va reuni prin videoconferinţă spre sfârşitul săptămânii viitoare, subliniind seriozitatea demersului european.

În plus, miniştrii comerţului din UE se vor reuni lunea viitoare la Praga pentru o reuniune informală, la care va participa şi emisarul comercial al SUA, Katherine Tai, pentru a discuta despre aceste tensiuni.

La Bruxelles, Comisia analizează, de asemenea, cu îngrijorare formularea lui Macron a unui "Buy European Act", care evocă tendinţe protecţioniste pe care instituţia UE a încercat de mult timp să le combată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici