MAE rus îşi rezervă dreptul de a lua măsuri după expulzarea unui diplomat rus din România

Ministerul rus de Externe a apreciat, miercuri, că expulzarea unui diplomat rus din Româna este un gest neprietenesc şi a declarat că îşi rezervă dreptul de a lua măsuri ca răspuns la această decizie, relatează Interfax, în pagina electronică.

82 afișări
Imaginea articolului MAE rus îşi rezervă dreptul de a lua măsuri după expulzarea unui diplomat rus din România

MAE rus îşi rezervă dreptul de a lua măsuri după expulzarea unui diplomat rus din România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Expulzarea unui diplomat rus din Româna este un gest neprietenesc, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului rus de Externe, care anunţă că îşi rezervă dreptul de a lua măsuri ca răspuns la această decizie.

"La Moscova această acţiune a fost primită ca fiind neprietenească şi nemotivată. Regretăm că, în loc să facă eforturi pentru a înlătura aspectele negative din relaţiile ruso-române, Bucureştiul demonstrează încă o dată nepăsare în ceea ce priveşte misiunea urgentă de a le corecta", se arată în comunicatul MAE rus.

"Partea rusă respinge categoric o astfel de abordare distructivă, care contravine intereselor de dezvoltare a parteneriatului între ţările noastre, aşa cum îndemnăm mereu partea română", adaugă Ministerul rus de Externe.

"Spre deosebire de secretarul I al ambasadei române la Moscova, surprins în flagrant delict având asupra sa materiale şi echipamente de spionaj, care îi demonstrau deplin activităţile ilegale, diplomatul rus nu a fost implicat în nici un fel de activităţi care să justifice o astfel de decizie. Luate împreună, acestea înseamnă înveninarea intenţionată a atmosferei în relaţiile ruso-române. Am avertizat Bucureştiul asupra unor astfel de acţiuni, dar, aparent, acolo nu a prevalat bunul-simţ", precizează comunicatul MAE rus.

Ministerul de Externe de la Moscova avertizează că partea română va purta "întreaga responsabilitate pentru posibilele consecinţe". "Ne rezervăm dreptul de a lua măsuri", adaugă comunicatul oficial.

Conform Interfax, reprezentanţi ai ambasadei române la Moscova au fost invitaţi, miercuri, la Ministerul rus de Externe, după ce Bucureştiul a declarat persona non grata un diplomat rus aflat la post în România, informează Interfax, în pagina electronică. Diplomaţii români au refuzat să facă declaraţii la plecarea din sediul MAE rus.

Serviciul Federal de Securitate rus a anunţat, luni, că a reţinut un diplomat român, pentru spionaj, acesta fiind declarat persona non grata şi având la dispoziţie 48 de ore pentru a părăsi ţara. Ministerul de Externe român a anunţat marţi, decizia de expulzare a unui diplomat rus cu rang similar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici