Manifestaţie împotriva proiectului minier Roşia Montană într-un oraş ungar de pe râul Tisa

O demonstraţie a reunit câteva sute de participanţi în Szolnok (Solnoca), în centrul Ungariei, miercuri, aceştia protestând faţă de proiectul minier Roşia Montană din România.

501 afișări
Imaginea articolului Manifestaţie împotriva proiectului minier Roşia Montană într-un oraş ungar de pe râul Tisa

Manifestaţie împotriva proiectului minier Roşia Montană într-un oraş ungar de pe râul Tisa (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Ferenc Szalay, primarul oraşului, a subliniat că investitorii străini ar putea obţine acum licenţă pentru a deschide o mină care să folosească tehnologie similară cu cea folosită la Baia Marea în 2000, când au avut loc pagube fără precedent, în urma unei deversări de cianuri în râul Tisa, care traversează Ungaria.

El a declarat că cianura scursă în urmă cu 13 ani a poluat râul cu 100.000 de metri cubi de cianuri şi metale grele, provocând moartea a 1.214 tone de peşte. Ca rezultat, aproximativ 15.000 de persoane care trăiau direct sau indirect de pe urma râului şi-au pierdut locurile de muncă, a spus primarul.

El a adăugat că numeroase locuri de muncă depind de această mină de aur într-o ţară în care şomajul este o problemă, de asemenea, dar "lumea nu poate fi distrusă doar pentru că unele persoane vor să extragă 300.000 de tone de aur din acea regiune".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici