Manifestaţie la Ankara împotriva Germaniei: "Ia-ţi rachetele Patriot şi pleacă!"

Peste 150 de manifestanţi reuniţi, marţi, în faţa ambasadei Germaniei de la Ankara au denunţat mobilizarea în Turcia de către Berlin a unor rachete sol-aer de tip Patriot, în cadrul unei misiuni NATO, cu scopul de a contracara o eventuală ameninţare siriană.

419 afișări
Imaginea articolului Manifestaţie la Ankara împotriva Germaniei: "Ia-ţi rachetele Patriot şi pleacă!"

Manifestaţie la Ankara împotriva Germaniei: "Ia-ţi rachetele Patriot şi pleacă!" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manifestanţii au scandat "Germania, ia-ţi rachetele Patriot şi pleacă", după care s-au dispersat în linişte, încadraţi de un dispozitiv de poliţie.

Primele unităţi de rachete Patriot aparţinând Germaniei şi Olandei au fost debarcate luni şi marţi în portul turc Iskenderun (sud) urmând să fie instalate până la începutul lui februarie în sud-estul Turciei, la frontiera cu Siria, o ţară aflată în plin război civil.

Conform unei decizii NATO, Germania, Olanda şi Statele Unite au planificat să instaleze, în Turcia, câte două unităţi de rachete de tip Patriot şi să mobilizeze până la 350 de militari fiecare.

Luni, manifestanţi au protestat faţă de sosirea rachetelor la Iskenderun şi Adana (sud), oraş unde se află o bază aeriană în care sunt mobilizate elemente NATO.

Rachete de tip Patriot au mai fost mobilizate de două ori în Turcia în 1991, în timpul războiului din Golf, apoi în 2003, în timpul războiului din Irak.

Anakara a solicitat NATO, din nou, mobilizarea lor, după ce tiruri de obuze siriene au fost lansate împotriva unor localităţi turce de frontieră, la sfârşitul lui 2012.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici