Mihail Gorbaciov: Alegerile din Rusia sunt o "farsă"

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a lansat luni un atac împotriva stării democraţiei în Rusia, considerând că alegerile sunt o "farsă" şi că cetăţenii nu mai au "încredere" în ele. "În ochii tuturor, alegerile s-au transformat într-o farsă, cu o profundă lipsă de respect faţă de voturile (alegătorilor)", afirmă el, într-un interviu pentru publicaţia de opoziţie Novaia Gazeta, al cărei coproprietar este.

87 afișări
Imaginea articolului Mihail Gorbaciov: Alegerile din Rusia sunt o "farsă"

Mihail Gorbaciov: Alegerile din Rusia sunt o "farsă" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Miercuri, trei partide - ultranaţionalistul LDPR, comuniştii şi Rusia Dreaptă (centru stânga) - au boicotat şedinţa Dumei, pentru a protesta faţă de fraudele comise la alegerile locale din 11 octombrie, câştigate de Rusia Unită, partidul prim-ministrului Vladimir Putin.

"Dacă persoane atât de prudente, disciplinate şi apropiate de putere au luat o astfel de iniţiativă, înseamnă că încrederea în instituţia politică - alegerile - s-a pierdut definitiv", a apreciat Gorbaciov.

"Este eşecul complet al (oficialilor) politici care acţionează potrivit principiului «contează puţin cine votează, esenţial este cum se numără voturile»", adaugă ultimul lider al Uniunii Sovietice şi părintele perestroika.

După această constatare a eşecului, Gorbaciov, care critică periodic sistemul, dar, fiind foarte nepopular în ţara sa, nu dispune decât de o audienţă foarte limitată în rândul cetăţenilor, a făcut apel la schimbarea paradigmei politice.

"Ce este o democraţie dacă oamenii nu participă la ea? Sistemul electoral a fost complet mutilat. Este nevoie de o alternativă", a afirmat el, subliniind rolul presei ca formatoare de opinie, în absenţa unei opoziţii reale.

"În general, discuţiile politice principale (...), funcţia de control al puterii revine din nou presei. A conta pe Dumă nu are sens", continuă el.

Gorbaciov a calificat deseori Rusia Unită drept un "partid de birocraţi şi cea mai rea versiune a PCUS" (Partidul Comunist al Uniunii Sovietice), dar rămâne mai rezervat la adresa premierului.

Deşi critică anii în care Putin a fost de preşedinte (2000-2008), el apreciază totuşi că acesta din urmă a "salvat Rusia de la dezmembrare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici