Mii de afgani au manifestat împotriva SUA la Kabul, după ce militari americani au ars exemplare ale Coranului - FOTO

Cel puţin un manifestant afgan a murit şi alţi 21 au fost răniţi, miercuri, în cursul unor mitinguri împotriva Statelor Unite la Kabul şi Jalalabad, organizate după ce militari americani au ars marţi exemplare ale Coranului, la o bază militară, a anunţat un medic.

562 afișări
Imaginea articolului Mii de afgani au manifestat împotriva SUA la Kabul, după ce militari americani au ars exemplare ale Coranului - FOTO

Mii de afgani au manifestat împotriva SUA la Kabul, după ce militari americani au ars exemplare ale Coranului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Victima este "un tânăr care făcea parte din manifestaţie. I-am văzut cadavrul la spital", a declarat Ahmad Ali, medic la spitalul public din Jalalabad. Potrivit unor surse oficiale, zece protestatari au fost răniţi prin împuşcare la Jalalabad.

Anterior, un oficial din Ministerul Sănătăţii afirma că unsprezece manifestanţi au fost răniţi prin împuşcare. "Toţi sufereau de răni prin împuşcare şi au fost răniţi în timpul manifestaţiei", iar "doi sunt în stare critică", a declarat oficialul citat, sub acoperirea anonimatului.

Poliţia afgană, care a precizat că mai multe maşini au fost incendiate şi magazine distruse, a negat că ar fi deschis focul asupra manifestanţilor.

Aproximativ 500 de persoane protestau în două locuri din capitala afgană, lângă Parlament şi în apropierea unor unităţi ale Forţei internaţionale a NATO, lapidate de manifestanţi. La Jalalabad, o mie de studenţi blocau principalele drumuri.

O unitate a forţelor de ordine a fost atacată de manifestanţi la Kabul şi s-a retras, potrivit unui fotoreporter al AFP. Ulterior, soldaţi americani de la baza militară Phoenix au tras focuri de armă în aer pentru a încerca să disperseze mulţimea.

Oficiali americani au declarat marţi că exemplarele de Coran arse la baza militară din Bagram, în Afganistan, au fost retrase deoarece deţinuţii le utilizau pentru a comunica între ei.

Mii de afgani, înarmaţi cu cocteiluri Molotov şi aruncând cu pietre, au manifestat violent marţi în faţa celei mai mari baze militare americane din Afganistan, la 60 de kilometri nord de Kabul, acuzând trupele străine că au ars exemplare de Coran.

Secretarul american al Apărării Leon Panetta, dar şi comandantul-şef al Forţei NATO în Afganistan (ISAF), generalul John Allen, au prezentat marţi scuze poporului afgan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici