Miniştri europeni de Interne cer consolidarea controalelor la frontierele externe ale UE

Miniştrii de Interne din 11 state europene şi secretarul american al Justiţiei Eric Holder au convenit duminică, în cadrul unei reuniuni la Paris, să consolideze lupta împotriva terorismului, în primul rând prin sporirea controalelor la frontierele externe ale UE.

640 afișări
Imaginea articolului Miniştri europeni de Interne cer consolidarea controalelor la frontierele externe ale UE

Miniştri europeni de Interne cer consolidarea controalelor la frontierele externe ale UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această reuniune internaţională excepţională a avut loc la câteva zile după atacurile jihadiste din Franţa şi în timp ce sute de mii de persoane şi numeroşi lideri străini se pregăteau să defileze la Paris în memoria celor 17 victime ale atentatelor.

Într-o declaraţie publicată la finalul reuniunii de două ore, miniştrii consideră că este "indispensabil" un parteneriat cu operatorii de Internet pentru identificarea şi retragerea rapidă a "conţinutului care incită la ură şi teroare".

"Trebuie să încheiem rapid lucrările angajate sub responsabilitatea Comisiei pentru a consolida, fără schimbarea dreptului european, controalele cetăţenilor europeni la trecerea frontierelor externe ale Uniunii", potrivit declaraţiei citite de ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, înconjurat de omologii săi.

"Suntem toţi de acord cu aplicarea unor controale aprofundate asupra anumitor pasageri pe baza unor criterii" specifice, a explicat Bernard Cazeneuve, insistând asupra necesităţii de a face progrese privind sistemul de colectare a datelor furnizate de călători companiilor aeriene (PNR), în cadrul luptei împotriva terorismului.

"Trebuie să progresăm de urgenţă spre înfiinţarea unui PNR european", care "permite schimbul de date privind pasagerii curselor aeriene între statele membre", cu "toate garanţiile de protecţie a datelor personale". Acest lucru "va permite urmărirea celor care merg în teatrele de operaţiuni teroriste sau care se întorc", a precizat ministrul francez.

"Suntem convinşi de utilitatea de neînlocuit" a acestui instrument, a subliniat el.

Unsprezece miniştri europeni de Interne (Letonia, Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Spania, Italia, Olanda, Polonia, Suedia şi Marea Britanie ) şi secretarul american al Justiţiei, Eric Holder, au fost prezenţi duminică la reuniunea internaţională împotriva terorismului organizată de Cazeneuve la Paris. Coordonatorul european pentru lupta împotriva terorismului, Gilles de Kerchove, a participat de asemenea la reuniune.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici