Ministrul german al Afacerilor Europene: Turcia are de parcurs un "drum anevoios" până la liberalizarea regimului vizelor

Turcia va avea de parcurs un "drum lung şi dificil" până la obţinerea liberalizării regimului vizelor pentru Uniunea Europeană, iar perspectivele pe termen scurt nu sunt încurajatoare, a declarat ministrul german al Afacerilor Europene, Michael Roth, citat de Reuters online.

1401 afișări
Imaginea articolului Ministrul german al Afacerilor Europene: Turcia are de parcurs un "drum anevoios" până la liberalizarea regimului vizelor

Ministrul german al Afacerilor Europene: Turcia are de parcurs un "drum anevoios" până la liberalizarea regimului vizelor (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Michael Roth a declarat că de la bun început a fost clar precizat că acordul privind imigraţia dintre UE şi Turcia stipulează îndeplinirea a 72 criterii înainte ca cetăţenii turci să poată primi dreptul la călătorie fără viză pe teritoriul Blocului comunitar.

,,Turica are un drum foarte lung şi dificil. Criteriile trebuie îndeplinite, iar în acest moment lucrurile nu arată prea bine," a declarat Roth, care a adăugat că: "Turcia are înainte un dru au fost îndeplinite cele 72 de criterii - şi câteva sunt încă deschise - liberalizarea vizelor nu poate avea loc."

În acelaşi timp, Roth a mai spus că este important să se menţină deschise canalele de comunicare cu Turcia, care rămâne un partener important, având în vedere criza refugiaţilor, precum şi ca urmare a prezenţei în Germania a peste 3 milioane de persoane de origine turcă.

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a declarat că este important ca Berlinul să continue colaborarea cu preşedintele turc Tayyip Erdogan pentru a asigura ajutorul acestuia în rezolvarea crizei refugiaţilor.

"Personal, nu-mi place deloc ce face Erdogan, dar nu sunt de acord că ... ar trebui să punem punct cooperări cu el," a declarat Schaeuble la un eveniment organizat în oraşul german Rostock. "Este în interesul nostru să continuăm să lucrăm împreună."

Recent, postul german ARD a publicat o parte dintr-un raport guvernamental confidenţial, care ar arăta că administraţia Recep Tayyip Erdogan oferă susţinere organizaţiilor islamiste din Orientul Mijlociu, inclusiv din Siria.

Documentul evocă "afinitatea ideologică" a regimului Recep Tayyip Erdogan şi a formaţiunii de guvernământ de la Ankara, Partidul pentru Dreptate şi Dezvoltare (AKP), cu mişcarea egipteană Fraţii Musulmani, cu organizaţia islamistă Hamas, care deţine controlul asupra teritoriului palestinian Fâşia Gaza, şi cu grupuri islamiste ale opoziţiei din Siria. Uniunea Europeană consideră filiala militară a Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qassam, drept organizaţie teroristă.

Dezvăluirile riscă să amplifice tensiunile dintre Administraţia de la Ankara şi Uniunea Europeană.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici