Ministrul ucrainean al Apărării şi-a prezentat demisia în Parlament, care a acceptat-o după un nou vot. Igor teniuh, înlocuit cu Mihailo Koval

Ministrul interimar ucrainean al Apărării Igor Teniuh şi-a prezentat marţi demisia, în Parlament, din cauza criticilor privind modul în care a gestionat criza din Crimeea. Propunerea i-a fost aprobată de Parlament după ce fusese respinsă în urma unui prim vot.

914 afișări
Imaginea articolului Ministrul ucrainean al Apărării şi-a prezentat demisia în Parlament, care a acceptat-o după un nou vot. Igor teniuh, înlocuit cu Mihailo Koval

Igor Teniuh (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE 13:41 Parlamentul ucrainean a acceptat demisia lui Teniuh după un nou vot şi l-a înlocuit cu Mihailo Koval

Parlamentul ucrainean a aprobat marţi demisia ministrului Apărării Igor Teniuh, criticat pentru modul în care a gestionat pierderea umilitoare a Crimeei, şi l-a numit în locul acestuia pe Mihailo Koval, relatează AFP.

Respinsă în urma unui prim vot, din cauza unui număr insuficient de voturi pentru, plecarea lui Teniuh a fost aprobată până la urmă de 228 de deputaţi.

Numirea unui nou ministru al Apărării, Mihailo Koval, a fost adoptată cu 251 de voturi, într-o şedinţă agitată.

Generalul Koval, născut în 1956, s-a aflat anterior la post în Crimeea şi a fost deţinut pentru o scurtă perioadă de timp, la începutul lui martie, de către forţe proruse care au preluat controlul asupra peninsulei, anexate săptămâna trecută de Rusia.

Din cauza modului în care a gestionat criza, Kievul - acuzat de neputinţă şi improvizare - a fost criticat tot mai dur, inclusiv în cadrul puterii care asigură tranziţia, în urma înlăturării lui Viktor Ianukovicidin funcţia de preşedinte al ţării.

Teniuh şi-a prezentat demisia în faţa deputaţilor.

"Avem nevoie ca cei care munesc şi iau decizii să fie specialişti, oameni capabili să ia decizii bune şi să răspundă prin ele condiţiilor extreme, condiţiilor periculoase, condiţiilor unei confruntări militare", a declarat preşedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov, totodată şeful interimar al statului.

Autoritatea lui Turcinov în acest dosar a fost pusă în discuţie de către fostul campion la box Vitali Kliciko, care a ameninţat că-i va cere să plece de la putere în cazul în care nu este schimbată conducerea Ministerului Apărării.

După numirea lui Koval, Turcinov a supus la vot propria demisie, care a fost respinsă cu o majoritatea largă, doar doi deputaţi votând pentru.

Doar 197 de parlamentari au votat pentru plecarea lui Teniuh, în contextul în care era nevoie de o majoritate absolută de 226 de voturi pentru luarea acestei decizii.

Preşedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov, totodată preşedintele interimar al ţării, care conducea şedinţa, i-a convocat imediat pe liderii grupurilor parlamentare pentru a purta consultări pe acest subiect.

"Se pare că acţiunile întreprinse de către ministrul interimar al Apărării în Republica autonomă Crimeea (...) displac unora. Nu m-am agăţat niciodată de post şi nu intenţionez să o fac", a declarat Teniuh în Parlament.

"Am onoare", a adăugat el.

Forţe ruse sau proruse care deţin controlul asupra Crimeei de aproximativ trei săptămâni au preluat în ultimele zile controlul, adesea fără confruntări armate, asupra majorităţii bazelor ucrainene din peninsula anexată de Rusia săptămâna trecută.

Turcinov a anunţat luni retragerea trupelor ucrainene din Crimeea şi mobilizarea lor în alte părţi, în ţară.

Un expert militar intervievat luni de AFP a criticat modul în care autorităţile de la Kiev au gestionat criza cu Rusia.

Militarii din Crimeea "au petrecut trei săptămâni fără să înţeleagă care era situaţia la Kiev. Era haos", a declarat Dmitro Timciuk, directorul Centrului pentru Cercetări Militare. "Ei au rezistat fără să ştie de ce o fac, care era planul Kievului, ce funcţie aveau de îndeplinit", a subliniat expertul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici