Moscova consideră că NATO trebuie să îşi revizuiască planurile privind scutul antirachetă din Europa

Acordurile cu Iranul au modificat situaţia geopolitică, iar NATO ar trebui să îşi modifice proiectele privind scutul antirachetă din Europa, a declarat vineri adjunctul ministrului rus de Externe, Aleksei Meşkov, într-un interviu acordat jurnaliştilor ruşi.

842 afișări
Imaginea articolului Moscova consideră că NATO trebuie să îşi revizuiască planurile privind scutul antirachetă din Europa

Moscova consideră că NATO trebuie să îşi revizuiască planurile privind scutul antirachetă din Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Noi apreciem că înţelegerile cu Iranul creează o situaţie geopolitică total diferită. Am auzit mereu partenerii noştri spunând că motivul demersurilor lor vizând crearea unui scut antirachetă european este îngrijorarea cu privire la programul nuclear iranian. În prezent, ni se pare că aceste preocupări sunt în curs de diminuare. Ar fi logic ca acest lucru să se repercuteze asupra proiectelor NATO de a crea scutul antirachetă precum şi a sistemului antirachetă american la nivel global. Vom vedea cum vor acţiona partenerii noştri", a declarat diplomatul rus, relatează RIA Novosti, în pagina online.

Statele Unite şi alte ţări membre NATO, sub pretextul unei apărări în faţa unui eventual atac cu rachete din partea Iranului, şi-au anunţat intenţia de a instala un scut antirachetă în Europa şi de a amplasa elemente ale acestuia în apropierea frontierelor ruse, afirmă RIA Novosti.

Moscova consideră că aceste proiecte vizează Rusia şi că scutul european este susceptibil să distrugă echilibrul forţelor strategice de disuasiune nucleară între Rusia şi Statele Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici