Moscova se declară "foarte preocupată" de o informaţie despre un raid israelian în Siria

Rusia s-a declarat "foarte preocupată" de o informaţie cu privire la efectuarea unui raid israelian pe teritoriul sirian şi a anunţat că ea condamnă acest atac, în cazul în care informaţia se dovedeşte exactă.

553 afișări
Imaginea articolului Moscova se declară "foarte preocupată" de o informaţie despre un raid israelian în Siria

Moscova se declară "foarte preocupată" de o informaţie despre un raid israelian în Siria (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Rusia este foarte preocupată de informaţii cu privire la efectuarea unor lovituri aeriene de către (forţele) aeriene israeliene asupra unor instalaţii din Siria, în apropiere de Damasc", a anunţat Ministerul de Externe într-un comunicat.

"Dacă această informaţie este confirmată, acest lucru înseamnă că avem de a face cu lovituri fără niciun pretext pe teritoriul unui stat suveran, lucru care încalcă în mod grosolan Carta ONU şi este inacceptabil, indiferent care ar fi motivul", subliniază ministerul.

"Noi adoptăm măsuri de urgenţă pentru clarificarea acestei situaţii în cele mai mici detalii", continuă aceeaşi sursă.

"Îndemnăm din nou la încetarea violenţelor în Siria, fără o intervenţie externă - un lucru inadmisibil - şi la începerea unui dialog inter-sirian bazat pe Acordurile de la Geneva de la 30 iunie 2012", se arată în comunicat.

Damascul a anunţat miercuri că aviaţia israeliană a "bombardat în mod direct" un centru de cercetare militară situat între Damasc şi frontiera libaneză, pentru prima dată în cursul celor doi ani de conflict din Siria.

"Un avion de luptă israelian a încălcat spaţiul aerian în zori şi a bombardat în mod direct un centru de cercetare asupra ameliorării rezistenţei şi auto-apărării în regiunea Jomrayah, în provincia Damasc", a anunţat armata într-un comunicat publicat de agenţia oficială Sana.

Armata siriană a anunţat că doi angajaţi au fost ucişi, iar alţi cinci au fost răniţi, în acest centru, care a fost afectat de "pagube impotante" şi al cărui "sediu a fost parţial distrus".

Contactată de AFP, o purtătoare de cuvânt a armatei israeliene a refuzat să comenteze.

Rusia, unul dintre ultimii susţinători ai regimului sirian, căruia îi livrează arme, se opune oricărei ingerinţe în conflict, care s-a soldat, potrivit ONU, cu peste 60.000 de morţi de la începutul revoluţiei, în urmă cu aproape doi ani.

Singura mare putere care întreţine, în continuare, relaţii strânse cu Damascul, Rusia a blocat până acum, alături de China, toate proiectele de rezoluţie ale Consiliului de Securitate al ONU de condamnare a regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Premierul rus Dmitri Medvedev aprecia duminică şansele de menţinere la putere ale preşedintelui sirian ca diminuându-se "pe zi ce trece" şi că Bashar al-Assad a comis o "eroare poate fatală" întârziind să întreprindă reforme.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici