Muntenegru vrea să adere la Centrul NATO pentru apărare cibernetică până la sfârşitul lui 2019

Muntenegru, cel mai nou membru al Alianţei Atlanticului de Nord, vrea să adere la Centrul NATO pentru apărare cibernetică de la Tallinn până la sfârşitul anului 2019, pentru a îşi consolida securitatea în urma unor atacuri efectuate în 2016 şi 2017, relatează site-ul publicaţiei Balkan Insight.

147 afișări
Imaginea articolului Muntenegru vrea să adere la Centrul NATO pentru apărare cibernetică până la sfârşitul lui 2019

Foto: hepta

Guvernul a aprobat recent semnarea celor două documente care stabilesc operaţiunile şi relaţiile funcţionale cu Centrul Cooperativ de Excelenţă NATO pentru Apărare Cibernetică (CCDCOE) de la Tallinn.

Documentele privind aderarea vor fi semnate în această vară, iar Muntenegru este aşteptat să adere în 2019.

Aderarea la Centrul NATO pentru apărare cibernetică îi va permite statului să îşi consolideze capabilităţile de securitate cibernetică, în urma îngrijorărilor privind atacurile efectuate de hackerii ruşi asupra agenţiilor guvernamentale şi publicaţiilor online.

Potrivit unor document obţinute de reporterii de la BIRN, Guvernul a afirmat că "atacurile efectuate în spaţiul cibernetic al statului Muntenegru au devenit mai complexe şi au consecinţe mai mari".

"În anii recenţi, chiar înainte de a deveni membru NATO, Muntenegru a fost vizat de mai multe atacuri cibernetice, de aceea trebuie să îşi consolideze apărara cibernetică", a informat Guvernul.

Misiunea Centrului este de a îmbunătăţi capacitatea, cooperarea şi informarea membrilor NATO şi partenerilor, în domeniul cibernetic, prin educaţie, cercetare, dezvoltare, analize şi consultaţii.

De asemenea, CCDCOE, organizează un exerciţiu anual, Locked Shield, prin care statele membre pot combate amennţări cibernetice în timp real.

Recent, România a afirmat că vrea să adere la CCDCOE până la sfârşitul anului 2019. Bulgaria, Norvegia, Portugalia, Australia şi Elveţia se află deja în procesul de aderare.

În luna martie, reporterii de la BIRN au relatat că grupul de hackeri Fancy Bear este suspectat că ar fi în spatele a mai multor atacuri cibernetice care au vizat instituţiile din Muntenegru.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici