NASA: Seismul produs în martie în largul Japoniei a generat un tsunami rar cu două valuri - FOTO şi VIDEO

Cutremurul puternic produs în martie în largul Japoniei a generat un tsunami rar cu două valuri, care au fuzionat şi au cauzat pagube mult mai mari atunci când au atins pământul, a anunţat NASA.

3306 afișări
Imaginea articolului NASA: Seismul produs în martie în largul Japoniei a generat un tsunami rar cu două valuri - FOTO şi VIDEO

NASA: Seismul produs în martie în largul Japoniei a generat un tsunami rar cu două valuri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pentru prima dată, confirmând o ipoteză formulată de mult timp, sateliţi americani şi europeni au capturat imagini ale celor două valuri care se unesc pentru a forma unul singur în largul Japoniei.

"Acest val a parcurs o distanţă mare fără a pierde din putere. Lanţurile de munţi submarini au reunit aceste valuri venind din mai multe direcţii de la originea tsunami-ului", notează NASA într-un comunicat.

"Această descoperire permite să înţelegem cum traversează tsunami bazinele oceanice şi cauzează pagube considerabile în unele locuri, în timp ce altele nu sunt afectate", adaugă agenţia spaţială americană.

"Exista o şansă din zece milioane să putem observa acest dublu val cu ajutorul sateliţilor", a subliniat Tony Song, de la Nasa.

"Cercetătorii au formulat de mult timp ipoteza potrivit căreia aceste fuziuni de tsunami ar fi putut fi responsabile de un tsunami chilian care a provocat 200 de morţi în Japonia şi în Hawaii în 1960, dar nimeni nu le-a putut observa de atunci", a adăugat el.

La 11 martie, un cutremur cu magnitudinea 9 a provocat un val seismic gigantic în nord-estul Japoniei. El a distrus totul în calea sa, declanşând o serie de avarii la centrala atomică Fukushima Daiichi, provocând cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobîl (Ucraina) din 1986.

Aproximativ 20.000 de persoane au murit sau sunt dispărute în urma catastrofei din martie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici