NATO califică doborârea avionului turc de către Siria ca inacceptabilă şi susţine Ankara

Consiliul Atlanticului de Nord a calificat miercuri ca "inacceptabilă" distrugerea unui avion de luptă turc de către Siria, exprimându-şi "susţinerea şi solidaritatea" faţă de Ankara, a declarat secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen.

423 afișări
Imaginea articolului NATO califică doborârea avionului turc de către Siria ca inacceptabilă şi susţine Ankara

NATO califică doborârea avionului turc de către Siria ca inacceptabilă şi susţine Ankara (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Noi considerăm acest act ca inacceptabil şi îl condamnăm în termenii cei mai puternici (...). Aliaţii şi-au exprimat susţinerea şi solidaritatea cu Turcia", a declarat Rasmussen pentru presă, precizând că Alianţa Nord-Atlantică s-a "sesizat" cu privire la această problemă.

"Securitatea Alianţei este indivizibilă. Suntem alături de Turcia din spirit de solidaritate", a adăugat oficialul la încheierea unei reuniuni a ambasadorilor celor 28 de state membre NATO la sediul Alianţei din Bruxelles.

"Vom continua să urmărim îndeaproape şi cu mare atenţie, şi vom rămâne vigilenţi cu privire la evoluţia situaţiei la frontiera de sud-est a NATO", a insitat Rasmussen.

Reuniunea NATO se desfăşoară la cererea Turciei, care a invocat articolul 4 din tratatul Alianţei, care prevede că orice stat membru poate supune o problemă atenţiei Consiliului atunci când consideră că integritatea sa teritorială sau securitatea sa este ameninţată.

Este a doua oară de la înfiinţarea NATO, în 1949, când este invocat articolul 4, cu precedentul în 2003, tot la cererea Turciei, în legătură cu războiul din Irak.

Această reuniune a permis reprezentantului turc să prezinte incidentul de vineri, iar aliaţilor să îşi exprime opinia despre acesta.

Atacul împotriva avionului turc este un "exemplu suplimentar de sfidare a reglementărilor internaţionale de către autorităţile siriene, în ceea ce priveste pacea şi securitatea, precum şi viaţa umană", a apreciat Rasmussen, fără a evoca o opţiune militară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici