NATO şi Rusia participă la primul lor summit după 2008

NATO şi Rusia au deschis sâmbătă, la Lisabona, primul lor summit după criza georgiană din 2008, consacrat consolidării cooperării lor privind apărarea antirachetă şi Afganistanul.

22 afișări
Imaginea articolului NATO şi Rusia participă la primul lor summit după 2008

NATO şi Rusia participă la primul lor summit după 2008 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a sosit sâmbătă în capitala portugheză, pentru a participa la summitul NATO-Rusia.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a afirmat că securitatea Alianţei Nord-Atlantice şi a fostului său adversar, Rusia, este "indivizibilă".

"Securitatea noastră este indivizibilă", a declarat el în faţa celor 29 de participanţi, între care preşedintele american, Barack Obama, şi omologul său rus, Dmitri Medvedev.

Rasmussen a anunţat, de asemenea, un acord cu Rusia care ameliorează tranzitul feroviar al echipamentelor destinate trupelor NATO din Afganistan, pe teritoriul rus şi al republicilor din Asia Centrală.

"A venit vremea să aprofundăm relaţiile prin intermediul parteneriatului nostru", a apreciat secretarul general al NATO, adăugând că cele 29 de ţări ale Consiliului NATO-Rusia pot face multe pentru securitatea internaţională, cu condiţia "să acţioneze împreună".

Ultimul summit NATO-Rusia s-a desfăşurat la Bucureşti în aprilie 2008, dar războiul ruso-georgian din luna august a aceluiaşi an a provocat suspendarea cooperării între Alianţa Nord-Atlantică şi Moscova, înainte ca părţile să accepte să o relanseze în 2009.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici