NATO sporeşte cooperarea cu Ucraina şi o diminuează pe cea cu Rusia

Alianţa Nord-Atlantică a decis intensificarea cooperării cu Ucraina şi suspendarea unor iniţiative comune cu Rusia, anunţă secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen.

1057 afișări
Imaginea articolului NATO sporeşte cooperarea cu Ucraina şi o diminuează pe cea cu Rusia

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am plasat cooperarea NATO-Rusia sub revizuire", a anunţat Rasmussen după reuniunea NATO-Rusia desfăşurată la Bruxelles.

"Aceste măsuri transmit un mesaj clar Rusiei - acela că trebuie să detensioneze situaţia din Ucraina", a apreciat el.

Am suspendat pregătirea "primei misiuni comune NATO-Rusia", adică cea privind escortarea navei americane care transportă arme chimice siriene pentru a fi distruse.

Cu toate că Rusia nu va mai participa la această operaţiune, procesul de "distrugere a armelor chimice nu va fi afectat", a precizat Rasmussen.

"În acelaşi timp, vrem să lăsăm o portiţă deschisă pentru dialog" şi suntem "pregătiţi să menţinem reuniunile" Consiliului NATO-Rusia la nivel de ambasadori, a dat asigurări el.

În paralel, am hotărât să "sporim parteneriatul şi cooperarea cu Ucraina, în vederea susţinerii reformelor democratice", a anunţat secretarul general al NATO.

NATO va ajuta Kievul să-şi modernizeze armata, a adăugat el.

Rasmussen se va întâlni joi, la Bruxelles, cu noul premier ucrainean, Arseni Iaţeniuk.

Întrebat în legătură cu o eventuală aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică, el a declarat că "ucrainenii sunt cei care trebuie să decidă viitorul relaţiei lor cu NATO".

Reuniunile dintre Ucraina şi NATO s-au succedat în ultimele zile, dar cele două părţi nu au purtat discuţii cu privire la un posibil "rol operaţional" al Alianţei Nord-Atlantice.

Ambasadorul rus la NATO, Aleksandr Gruşko, a considerat că această acţiune "demonstrează că mentalitatea Războiului Rece primează în continuare" la NATO.

Rasmussen a spus că "speră că diplomaţia va deschide calea unei soluţii poltice şi durabile în criza din Crimeea" şi că "exercitarea unor presiuni" asupra Rusiei ar putea fi utilă.

Consiliul NATO-Rusia a fost creat în 2002 pentru a favoriza cooperarea dintre cei doi parteneri "într-o serie de domenii de interes comun", precum gestionarea crizelor sau lupta împotriva terorismului şi pirateriei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici