Noi detalii în ancheta asupra lui Tony Estanguet, preşedintele Paris 2024

  • Preşedintele Comitetului de organizare Paris 2024 face obiectul unei anchete a justiţiei franceze.
  • Magistraţii specializaţi în infracţiuni financiare au deschis săptămâna trecută o anchetă privind modul în care Tony Estanguet îşi primeşte salariul în calitate de şef al comitetului de organizare.
234 afișări
Imaginea articolului Noi detalii în ancheta asupra lui Tony Estanguet, preşedintele Paris 2024

Sursa foto: Facebook/Tony Estanguet

Tony Estanguet are un salariu anual de 270.000 de euro înainte de impozite şi bonusuri, care a fost făcut public în 2018, în urma unei controverse legate de informaţii potrivit cărora ar fi primit aproape dublu.

Deşi remuneraţia lui Estanguet este considerată ridicată, ea este mai mică decât cea pe care Sebastian Coe (în prezent şeful World Athletics) a primit-o în urmă cu peste un deceniu pentru rolul său de organizator al Jocurilor de la Londra 2012, unde a fost plătit cu aproximativ 360.000 de lire sterline, potrivit raportului anual al comitetului de organizare.

Potrivit dezvăluirilor făcute de ziarul de investigaţie Le Canard Enchaine în octombrie anul trecut, Estanguet se foloseşte de propria companie pentru a factura lunar comitetul de organizare, în loc să ia un salariu.

Un purtător de cuvânt al comitetului s-a declarat ,,uimit" de investigaţie şi a negat că Estanguet ar fi fost plătit ca şi consultant extern pentru a ocoli limitele salariale impuse organizaţiilor nonprofit.

,,Pachetul şi aranjamentele au fost aprobate de comitet şi de Ministerul Economiei", a adăugat purtătorul de cuvânt în apărarea triplului medaliat olimpic, care acum este imaginea publică a Cojop.

Între timp, parchetul pentru infracţiuni financiare din Paris a refuzat să comenteze, conform insidethegames.com.

Obiectul a trei anchete

Comitetul de organizare de la Paris a făcut deja obiectul a trei anchete distincte privind posibila deturnare de fonduri publice şi favoritismul în atribuirea contractelor, potrivit AFP. Birourile comitetului şi ale grupului de infrastructură a jocurilor, Solideo, au fost percheziţionate de poliţie, la fel ca şi locuinţele altor doi înalţi responsabili ai comitetului de organizare, Etienne Thobois şi Edouard Donnelly.

Cazurile se învârt în jurul companiilor de management sportiv sau de evenimente înfiinţate de cei care ar fi fost angajaţi de rang înalt la Jocuri înainte de a începe să lucreze pentru Comitetul de organizare Paris 2024. În jur de 20 de contracte diferite, în valoare de zeci de milioane de euro, fac obiectul unei anchete, a declarat pentru AFP o sursă judiciară sub rezerva anonimatului.

Agenţia anticorupţie din Franţa a semnalat, într-un raport din 2021, posibile anomalii în ceea ce priveşte aranjamentul salarial al lui Estanguet, din cauza statutului de organizaţie caritabilă al comitetului de organizare.

Purtătorul de cuvânt a declarat că salariul său a fost aprobat de comitetul de remunerare al organizaţiei, format din experţi independenţi, şi aprobat de controlorul general al economiei şi finanţelor din cadrul Ministerului Economiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici