NYT: Rusia arde flori din Olanda într-un "război al florilor" ca răspuns la ancheta vizând MH370

Inspectori ruşi în domeniul agricol au început să incendieze flori din Olanda, despre care afirmă că sunt infestate de insecte, într-un adevărat "război al florilor", în contextul în care Moscova a ars tone de alimente europene, scrie The New York Times (NYT) în pagina electronică de marţi.

505 afișări
Imaginea articolului NYT: Rusia arde flori din Olanda într-un "război al florilor" ca răspuns la ancheta vizând MH370

NYT: Rusia arde flori din Olanda într-un "război al florilor" ca răspuns la ancheta vizând MH370 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deşi asemănătoare cu distrugerea alimentelor - care a provocat un val de indignare şi postarea unor videoclipuri satirice precum "Moartea unui parmezan" - politica din spatele "războiului florilor" este diferită, scrie ziarul american.

Momentele în care ruşii au distrus flori olandeze au coincis cu momente importante în ancheta condusă de către olandezi asupra doborârii zborului 17 al companiei Malaysia Airlines (MH17) vara trecută în estul Ucrainei, în care au fost omorâte toate cele 298 de persoane de la bordul avionului, majoritatea olandezi.

Rusia neagă orice implicare în tragedie, dând vina pe un avion de vânătoare sau o rachetă ucrainene.

Însă pe măsură ce metodica anchetă olandeză pare să coroboreze, pas cu pas, afirmaţia iniţială a Statelor Unite potrivit căreia avionul de linie a fost distrus de o rachetă de tip sol-aer furnizată de Moscova separatiştilor din estul Ucrainei, scrie NYT. Iar fiecare pas al anchetei a fost întâmpinat de către agenţii ruseşti cu o intensificare a inspecţiilor vizând importurile de flori olandeze.

Agenţia rusă Rosselkhoznadzor a anunţat pe 27 iulie că a descoperit 183 de livrări de flori olandeze infestate de insecte, cu două zile înainte ca Olanda şi alte trei ţări să prezinte în Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie privind înfiinţarea unui tribunal internaţional care să-i ancheteze şi pedepsească pe eventualii vinovaţi de doborârea avionului malaysian.

Votul de veto al Rusiei a pus-o într-o situaţie stânjenitoare.

Pe 10 august, Rosselkhoznadzor şi-a intensificat controalele în căutare de insecte şi omizi.

Marţea trecută, după ce procurorii din Olanda au anunţat că anchetatorii au găsit bucăţi ale unei eventuale rachete fabricate de ruşi între fragmentele avionului, în estul Ucrainei, inspectori ruşi au făcut un adevărat show, incendiind cutii cu trandafiri şi crizanteme în două oraşe ruseşti.

"Sunt flori din Olanda, proaspăt tăiate, infectate cu tripşi (tizanoptere) de California", declara Ecaterina Slakova, inspectoarea-şefă sanitară a Rosselkhoznadzor, pentru un post rus de televiziune care prezenta umagini cu muncitori incendiind cutii cu trandafiri.

Însă acţiunea a fost atât de transparentă, scrie NYT, încât inclusiv comentatori pro-Kremlin au recunoscut că incendierea florilor este un avertisment adresat Olandei cu privire la riscul pe care-l reprezintă pentru comerţul olandez o continuare a anchetei defavorabile Rusiei.

"Are legătură cu Boeingul malaysian", a declarat telefonic pentru NYT Serghei Markov, un fost parlamentar din cadrul Partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin. "Rusia este sigură că Guvernul olandez falsifică investigaţia", a continuat el, adăugând că Moscova nu poate să spună acest lucru atât de direct.

Intensificarea inspecţiilor vizând florile, a spus el, este modul prin care Kremlinul îşi exprimă nemulţumirea faţă de anchetă.

"Este o încercare de a comunica ceva într-un mod mai puţin evident, un pic bizantin", a declarat Merkov referindu-se la incendierea florilor. "În general îmi place (stilul) bizantin. Dar nu este neapărat bun în acest caz. Diplomaţii noştri ar fi trebuit să spună lucrurilor pe nume", a adăugat el.

Oficiali din industria olandeză a florilor au fost de acord că, până în prezent, inspectarea florilor a fost mai degrabă un "spectacol".

Până în prezent, doar câteva sute de fire de flori au fost incendiate, fără să perturbe semnificativ livrările, scrie NYT.

Lex van Horssen, un purtător de cuvânt al FloraHolland, cea mai mare firmă olandeză de vânzare prin licitaţie a florilor, a refuzat să speculeze în legătură cu coincidenţa dintre arderea florilor şi progresele înregistrate de olandezi în ancheta cu privire la avionul doborât.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici