Nivel de radioactivitate de 1.000 de ori peste normal într-o centrală din Japonia

Radioactivitate de 1.000 de ori peste valoarea normală a fost detectată sâmbătă dimineaţa în sala de control a reactorului 1 de la centrala nucleară Fukushima Nr.1 din nord-estul Japoniei, a anunţat agenţia Kyodo, care citează o comisie de securitate.

111 afișări
Imaginea articolului Nivel de radioactivitate de 1.000 de ori peste normal într-o centrală din Japonia

Nivel de radioactivitate de 1.000 de ori peste normal într-o centrală din Japonia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Premierul japonez, Naoto Kan, le-a cerut locuitorilor să părăsească zona din jurul centralei pe o rază de zece kilometri din cauza unui risc de scurgere radioactivă, potrivit agenţiei de presă Jiji, care citează Ministerul Industriei.

Centrala Fukushima Nr.1 este exploatată de compania Tokyo Electric Power (Tepco) şi alimentează parţial capitala. Aceasta este situată la aproximativ 250 de kilometri nord de Tokyo.

Televiziunea publică japoneză NHK a afirmat că nivelul de radioactivitate la exteriorul centralei, de opt mai mare decât valoarea normală, nu prezintă un pericol pentru sănătate, pentru moment.

Cutremurul care a afectat vineri nord-estul Japoniei a fost cel mai devastator înregistrat vreodată în acest arhipelag, având magnitudinea de 8,9 potrivit institutului american de geofizică (USGS) şi 8,8 potrivit Agenţiei japoneze de meteorologie. Seismul s-a produs la 24,4 kilometri adâncime, la ora 14.46 (07.46 ora României) şi la aproximativ 100 de kilometri în largul prefecturii Miyagi, în nord-estul Japoniei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici