O ţară din UE şi-a redeschis Consulatul onorific de la Ierusalim

Cehia şi-a redeschis Consulatul onorific de la Ierusalim, noul consul onorific fiind un om de afaceri israelian de origină cehă, informează site-ul cotidianului Times of Israel, citând agenţia de ştiri CTK.

1884 afișări
Imaginea articolului O ţară din UE şi-a redeschis Consulatul onorific de la Ierusalim

O ţară din UE şi-a redeschis Consulatul onorific de la Ierusalim

Noul consul onorific, Dan Propper, 78 de ani, a declarat că munca sa "se va axa în special pe relaţiile economice, deoarece am legături cu comunitatea antreprenorială locală",

Deschis în anii 1990, Consulatul onorific ceh de la Ierusalim a fost închis în anu 2016 după decesul ultimului consul onorific.

În luna aprilie, Ministerul de Externe al Cehiei a transmis că decizia de redeschidere a consulatului onorific "nu are nicio influenţă asupra acordului final privind Ierusalimul", adăugând că Praga "respectă în totalitate poziţia comună a Uniunii Europene care consideră Ierusalimul drept capitala viitoare a ambelor state, adică Statul Israel şi viitorul stat al Palestinei".

Preşedintele ceh Milos Zeman, cunoscut pentru poziţia sa pro-Israel, a declarat în mai multe rânduri că Republica Cehă ar trebui să-şi mute ambasada sa de la Tel Aviv la Ierusalim.

Israelul consideră oraşul Ierusalim drept capitala sa eternă şi indivizibilă, potrivit terminologiei utilizate de liderii politici israelieni. Autoritatea Palestiniană vrea ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat palestinian. Israelul a anexat Ierusalimul de Est, dar marile puteri şi Naţiunile Unite nu recunosc suveranitatea israeliană asupra întregului oraş, subliniind că zonele trebuie negociate.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat în decembrie 2017 decizia controversată de a considera oraşul Ierusalim drept capitala Israelului şi, implicit, de a muta acolo ambasada SUA. Decizia lui Donald Trump a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane, de Adunarea Generală ONU, Uniunea Europeană şi Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici