Obama: Mareea neagră din Golful Mexic este o catastrofă "probabil fără precedent" - VIDEO

Preşedintele american, Barack Obama, a calificat duminică mareea neagră care a început să ajungă pe ţărmurile din Louisiana drept o catastrofă "probabil fără precedent", în cursul primei sale vizite în zonă, în vederea examinării dispozitivului de intervenţie.

97 afișări
Imaginea articolului Obama: Mareea neagră din Golful Mexic este o catastrofă "probabil fără precedent" - VIDEO

Obama: Mareea neagră din Golful Mexic este o catastrofă "probabil fără precedent" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cred că americanii îşi dau seama, iar acest lucru este cu siguranţă valabil pentru persoanele de aici, că ne confruntăm cu o catastrofă ecologică probabil fără precedent", a declarat Obama la Venice, una dintre comunităţile de coastă cele mai ameninţate de mareea neagră provocată de explozia unei platforme petroliere la 20 aprilie.

"În calitate de preşedinte al Statelor Unite, voi depune toate eforturile pentru a răspunde la această criză", a afirmat el, subliniind că ea riscă să "se prelungească mult timp" şi să ameninţe mijloacele de existenţă a mii de americani".

Preşedintele şi-a apărat administraţia, criticată pentru ritmul lent al reacţiei sale. "Administraţia federală a lansat şi coordonat o intervenţie în care toţi actorii sunt implicaţi, neîncetat, din prima zi", a spus el.

El a incriminat în schimb societatea britanică BP, care exploata platforma Deepwater Horizon, la aproximativ 70 de kilometri de coastă. Puţul forat sub platformă eliberează în fiecare zi aproximativ 800.000 de litri de petrol în ocean.

"Să fie foarte clar: BP este vinovată de această scurgere de petrol. BP va plăti", a subliniat el.

Compania britanică acţionează pe trei fronturi pentru a încerca să oprească scurgerea de petrol. Şase roboţi submarini încearcă să închidă valva de securitate a puţului, care cântăreşte 450 de tone, iar compania a început să foreze puţuri de urgenţă pentru a reduce presiunea şi a injecta o substanţă care să colmateze definitiv scurgerea de petrol.

Prima operaţiune a eşuat deocamdată, iar cea de-a doua ar putea dura până la trei luni. BP este în cursul fabricării unui enorm "capac" de 70 de tone pe fundul oceanului, pentru a bloca scugerea de petrol. Duminică, preşedintele BP America, Lamar McKay, a declarat că fabricarea acestui "capac" este aproape terminată şi că el va fi "folosit fără îndoială în şase-opt zile".

În cazul în care capul puţului cedează, cantitatea de petrol deversată în Golful Mexic "ar putea depăşi 16 milioane de litri pe zi", a avertizat la CNN amiralul Thad Allen, însărcinat cu coordonarea operaţiunilor.

McKay a declarat că accidentul de la platformă a fost provocat de "o piesă de echipament defectă", dar a adăugat că directorii BP nu cunoşteau motivul acestei defecţiuni.

Rafale puternice de vânt şi o mare agitată au constrâns vapoarele să renunţe la limitarea petei de petrol, care se întinde în prezent pe o suprafaţă de peste 200 de kilometri lungime. De asemenea, avioanele însărcinate cu răspândirea de substanţe chimice erau blocate la sol.

Potrivit ultimelor previziuni ale agenţiei meteorologice NOAA, petrolul atinsese sau era pe punctul de a atinge insulele Chandeleur, o regiune nelocuită, dar care reprezintă un refugiu natural pentru specii de păsări precum pelicani, pescăriţe şi ploieri.

Zonele umede din Louisiana, etapă în drumul păsărilor migratoare, constituie o rezervă de faună excepţională.

Mareea neagră "ameninţă modul de viaţă" din Louisiana, a declarat, sâmbătă, guvernatorul statului, Bobby Jindal. Pescarii, crescătorii de creveţi şi de scoici din regiune tocmai începeau să se refacă după trecerea în 2005 a uraganului Katrina.

Autorităţile americane au impus duminică o interdicţie de pescuit de zece zile în zona afectată de mareea neagră.

Sectorul de moluşte şi crustacee din Louisiana furnizează o treime din producţia anuală a ţării.

John Chiem, un pescar de 51 de ani de origine vietnameză, intenţiona să se înscrie într-o echipă de intervenţii pentru a participa la operaţiunile de curăţare din apropiere de Venice. "Încercăm să obţinem puţină muncă, dar multă lume caută asta în acest moment. Probabil că îmi voi pierde locuinţa", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici