Pata de petrol poate fi un dezastru pentru speciile sălbatice

Uriaşa pată de petrol care ameninţă coastele Golfului Mexic pune în pericol sute de specii sălbatice, unele aflându-se în plină perioadă de înmulţire, iar eforturile depuse pentru oprirea acesteia "ar putea să nu fie suficiente, a avertizat o organizaţie de mediu, citată de CNN.

125 afișări
Imaginea articolului Pata de petrol poate fi un dezastru pentru speciile sălbatice

Pata de petrol poate fi un dezastru pentru speciile sălbatice (Imagine:Mediafax Foto/AFP)

În pofida eforturilor în vederea minimizării posibilelor distrugeri, inclusiv solicitarea de asistenţă din partea forţelor militare americane, organizaţiile pentru conservarea speciilor sălbatice afirmă că petrolul ar putea reprezenta "un dezastru pentru mediu".

"Teribila pierdere a 11 muncitori (daţi dispăruţi după explozia de pe platforma petrolieră) ar putea fi doar începutul acestei tragedii, pata de petrol ameninţând să se extindă către zone sensibile de coastă, vitale pentru păsări şi fauna marină şi pentru toate comunităţile care depind de ele", a declarat Melanie Driscoll, directorul unei organizaţii de conservare a habitatului păsărilor pe coastele statului Louisisana. Ea a avertizat că sunt ameninţate coastele statelor Louisiana, Mississippi, Alabama şi Florida.

Păsările, care stau pe suprafaţa apei, sunt primele care vor fi afectate de poluare, a declarat Gregory Bossart, veterinarul-şef al Acvariului Georgia din Atlanta, acestea fiind acoperite cu petrol pe care-l înghit, cauzându-le probleme la ficat şi rinichi. "Trebuie să fie salvate şi curăţate", a spus el, adăugând că în funcţie de dimensiunea petei, unele animale ar putea să părăsească zona. Expunerea la petrol pentru o perioadă îndelungată are efect toxic asupra pielii, iar mamiferele se pot îmbolnăvi grav sau muri.

O organizaţie, Audubon Society, recrutează voluntari în Florida, dar şi în alte părţi, şi crează un Centru pentru Păsări de Pradă, unde păsările pot fi curăţate şi reabilitate. Pelicula de petrol ameninţă, de asemenea, industria pescuitului din statele Louisiana şi Mississippi, putând fi afectate atât crabul, stridiile şi creveţii, dar şi numeroase specii de peşti. Creveţii din Golful mexic se află în plină perioadă de înmulţire.

Peste 400 de specii sunt ameninţate de pelicula de petrol, a anunţat joi cotidianul New Orleans Times-Picayune, citând Departamentul pentru Specii Sălbatice şi Piscicultură din Louisiana. Potrivit unui studiu, realizat în 1998 de Universitatea statului Louisiana, peste 500 de milioane de păsări zboară peste Golful Mexic, în fiecare primăvară, pentru a pătrunde în Statele Unite de-a lungul zonei de coastă pe teritoriul statelor Louisiana şi Texas.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici