Pata de petrol care ameninţă coastele statului Louisiana, decretată "catastrofă naţională" - VIDEO

Pata de petrol care ameninţă coastele statului Louisiana a fost decretată "catastrofă naţională", a anunţat joi secretarul american pentru Securitate Internă Janet Napolitano, în timp ce preşedintele Barack Obama a promis că va mobiliza "toate mijloacele disponibile", inclusiv armata.

76 afișări
Imaginea articolului Pata de petrol care ameninţă coastele statului Louisiana, decretată "catastrofă naţională" - VIDEO

Pata de petrol care ameninţă coastele statului Louisiana, decretată "catastrofă naţională" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Napolitano a insistat asupra faptului că grupul britanic BP, care exploata platforma petrolieră, este "responsabil" de pata provocată de scufundarea structurii în Golful Mexic, şi a cerut la rândul său "reacţia cea mai fermă posibilă".

"Aşa cum a semnalat clar preşedintele şi cum spune legea, BP este responsabil şi trebuie să finanţeze costul operaţiunilor de depoluare", a afirmat Napolitano, în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă pe tema acestui incident.

"Vom folosi toate mijloacele disponibile, inclusiv, eventual, cele ale Departamentului Apărării", pentru a îndepărta consecinţele acestei catastrofe, a afirmat la rândul său, în aceeaşi conferinţă, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs.

Janet Napolitano a precizat că decizia de a decreta "catastrofă naţională" va permite utilizarea de mijloace suplimentare, mai ales de depoluare, din toată ţara.

Pata de petrol ar putea atinge delta Mississippi vineri seara, a declarat la rândul său o reprezentantă a Pazei de Coastă, Sally Brice O'Hara.

Guvernatorul statului Louisiana, Bobby Jindal, a decretat joi starea de urgenţă în acest stat din sudul SUA.

Platforma Deepwater Horizon, aparţinând companiei Transocean, conţinea 2,6 milioane de litri de petrol şi extrăgea 1,27 milioane de litri pe zi. Platforma petrolieră s-a scufundat joia trecută în apropierea coastelor Statelor Unite, după o explozie şi un incendiu produse pe 20 aprilie. La o săptămână de la accident, 11 persoane sunt în continuare dispărute, iar şansele de găsire sunt nule.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici