Obama refuză să excludă opţiunea militară împotriva Teheranului - VIDEO

Preşedintele american, Barack Obama, a somat vineri Iranul să îşi clarifice activităţile nucleare la o reuniune crucială prevăzută la 1 octombrie, refuzând în acelaşi timp să excludă opţiunea militară împotriva Teheranului.

14 afișări
Imaginea articolului Obama refuză să excludă opţiunea militară împotriva Teheranului - VIDEO

Obama refuză să excludă opţiunea militară împotriva Teheranului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Obama a precizat că privilegiază diplomaţia, dar a refuzat să excludă din principiu opţiunea militară, la câteva ore după noi dezvăluiri privind activităţile nucleare secrete iraniene.

"Am spus întotdeauna că nu excludem nici o opţiune atunci când este vorba despre securitatea naţională a americanilor, dar vreau să insist din nou asupra faptului că preferinţa mea este pentru o soluţie diplomatică", a afirmat el într-o conferinţă de presă.

"Cred că Iranul este avertizat: atunci când îl vom întâlni la 1 octombrie (la Geneva), va trebui să clarifice totul şi să facă o alegere", a adăugat el.

Obama a avertizat Iranul că va suporta noi sancţiuni dacă nu va face aceste lucruri.

Obama a mai spus că a observat săptămâna aceasta "o demonstraţie de unitate fără precedent" la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite şi la summitul ţărilor dezvoltate şi al marilor economii emergente din Pittsburgh.

Nu numai că SUA, Franţa şi Marea Britanie au dezvăluit noi încălcări iraniene ale obligaţiilor internaţionale, dar "am văzut de asemenea China şi Rusia publicând comunicate în care cer o anchetă imediată", a precizat el.

Oficiali americani, britanici, francezi, germani, ruşi şi chinezi trebuie să se întâlnească la 1 octombrie cu cei ai Iranului pentru a încerca să relanseze dialogul, blocat de câteva luni de refuzul iranian de a renunţa la activităţile nucleare sensibile.

Agenda acestor întrevederi a fost bulversată vineri de dezvăluirea că Iranul construieşte în secret, de mai mulţi ani, un centru care ar putea servi la fabricarea unei bombe atomice.

După dezastruosul precedent irakian cunoscut de predecesorul său, George W. Bush, Obama a insistat pe credibilitatea informaţiilor colectate de americani, britanici şi francezi.

"Acesta este rezultatul muncii a trei agenţii de informaţii, nu doar al uneia singure", a subliniat el.

"Aceste agenţii de informaţii şi-au verificat activitatea cu minuţiozitate, tocmai pentru că nu vrem nici o ambiguitate în legătură cu ce se întâmplă acolo", a adăugat preşedintele american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici