Occidentul denunţă livrarea de arme ruseşti separatiştilor din estul Ucrainei

Occidentul a acuzat Rusia că sprijină în secret insurecţia armată prorusă din estul Ucrainei trimiţându-i arme, în timp ce Kievul se pregăteşte de întreruperea livrărilor de gaze ruseşti începând de luni.

735 afișări
Imaginea articolului Occidentul denunţă livrarea de arme ruseşti separatiştilor din estul Ucrainei

Occidentul denunţă livrarea de arme ruseşti separatiştilor din estul Ucrainei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Statele Unite au afirmat vineri că Rusia a furnizat insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei tancuri şi lansatoare de rachete, material care a depăşit în ultimele zile frontierea dintre cele două ţări.

Şi secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat preocupat, vineri, de informaţii potrivit cărora grupările proruse din Ucraina se dotează cu "arme grele provenind din Rusia, inclusiv tancuri". "Dacă aceste informaţii se vor confirma, ar fi o escaladare gravă a crizei din estul Ucrainei", a adăugat el.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, i-a cerut Rusiei să lanseze un proces de dezescaladare, să contribuie la dezarmarea rebelilor proruşi şi să stopeze fluxul de arme şi de combatanţi care intră în Ucraina, într-o discuţie la telefon, vineri, cu şeful de stat rus, Vladimir Putin.

Preşedinţia ucraineană a afirmat joi că "rebeli din est" au "utilizat pentru prima dată tancuri" provenite din Rusia.

"Rusia va răspude că aceste tancuri au fost preluate de la forţele ucrainene, dar nicio unitate ucraineană de tancuri nu operează în zonă. Suntem convinşi că aceste tancuri vin din Rusia", a acuzat, vineri, într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Marie Harf.

"Negociatori ucraineni şi ruşi se vor întâlni în acest weekend, la Kiev, pentru a discuta implementarea unui plan de pace", a spus Marie Harf. "Îndemnăm Rusia să profite de această întrevedere pentru a-şi arăta angajamentul în privinţa păcii şi pentru a stopa fluxul de combatanţi şi arme care depăşesc frontiera", a pledat ea.

Dacă "Rusia nu va contribui la diminuarea tensiunilor, va exista un cost suplimentar", a avertizat oficialul american.

Guvernul de la Kiev a anunţat vineri că se pregăteşte de întreruperea livrărilor de gaze ruseşti începând de luni.

Negociatorii Kievului şi Moscovei în domeniul energetic sunt în impas, după ce Ucraina a refuzat în această săptămână să accepte condiţiile puse de Rusia.

Gigantul rus Gazprom a fixat ziua de luni ca dată-limită pentru rambursarea datoriei de aproape două miliarde de dolari a Ucrainei.

Iaţeniuk a avertizat în privinţa întreruperii de gaze de luni şi i-a solicitat Ministerului ucrainean al Justiţiei "să finalizeze pregătirea" unui dosar întocmit cu scopul de "a apăra interesele Ucrainei în relaţiile dintre Naftogaz (grupul public ucrainea) şi Gazprom în faţa Curţii de Arbitraj de la Stockholm".

Patronul Naaftogaz, Andrii Kobolev, a spus că se pregăteşte pentru "cel mai grav scenariu".

- Steagul ucrainean arborat la Mariupol

Pe frontul insurecţiei armate proruse din est, Kievul a anunţat că forţele guvernamentale au obţinut o victorie la Mariupol, un port strategic de aproape 500.000 de locuitori din regiunea Doneţk.

După lupte în zori, trupele regulate au reuşit să preia controlului asupra acestui oraş de la malul Mării Azov.

"Datorită eroismului militarilor ucraineni, situaţia din Mariupol a fost stabilizată", a declarat preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, citat pe site-ul său de Internet. El a anunţat că Mariupol va deveni provizoriu capitala administrativă a regiunii Doneţk.

Steagul ucrainean a fost arborat vineri la Mariupol, s-a felicitat ministrul de Interne Arsen Avakov.

Kremlinul a dat asigurări că două blindate ucrainene au traversat graniţa cu Rusia şi au fost interceptate de grăniceri.

Pentru evitarea repetării unui astfel de incident, un guvernator miliardar ucrainean a propus un proiect de construcţie a unui zid de 2.000 de kilometri cu sârmă ghimpată la graniţa cu Rusia.

Igor Kolomoiski, al patrulea cel mai bogat om din Ucraina, cu o avere estimată la 1,8 miliarde de doalri, numit recent guvenator al regiunii Dnipropetrovsk (est), consideră că o astfel de protecţie este necesară pentru "a se evita orice incursiune din partea statului care desfăşoară o politică agresivă faţă de Ucraina".

Luptele din sud-estul Ucrainei s-au soldat cu aproximativ 270 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici