Oficial iranian: Numărul deţinuţilor din Iran a crescut cu 35% faţă de 2009

Numărul deţinuţilor din Iran a ajuns la 204.000, înregistrând în ultimul an o creştere de 35 la sută, a declarat marţi un oficial din cadrul sistemului judiciar, citat de agenţia Fars.

23 afișări
Imaginea articolului Oficial iranian: Numărul deţinuţilor din Iran a crescut cu 35% faţă de 2009

Oficial iranian: Numărul deţinuţilor din Iran a crescut cu 35% faţă de 2009 (Imagine: Mediafax Foto)

"La sfârşitul lunii trecute, în ţară existau peste 204.000 de deţinuţi", a declarat Mohammad Ali Zanjirei, adjunctul directorului Organizaţiei penitenciarelor.

"Acest număr a crescut cu 35,2 la sută, în comparaţie cu anul trecut", a spus el, adăugând că Iranul a înregistrat 271 de deţinuţi la 100.000 de locuitori.

Autorităţile au susţinut întotdeauna că un număr mare dintre persoanele deţinute în ţară sunt traficanţi de droguri, împotriva cărora Teheranul promovează o politică foarte strictă.

Iranul constituie principalul punct de trecere a drogurilor provenind din Afganistan, unde producţia a crescut semnificativ după îndepărtarea de la putere a talibanilor, în 2001.

Mii de persoane au fost arestate în timpul manifestaţiilor împotriva realegerii controversate a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, în iunie 2009.

Zeci de oponenţi, între care jurnalişti, militanţi din domeniul drepturilor omului şi apropiaţi ai principalilor lideri reformatori, au fost condamnaţi, în unele cazuri la pedepse cu închisoarea severe.

În iunie, Amnesty International anunţa că "sute de persoane" erau în continuare "deţinute din cauza participării la manifestaţiile din iunie 2009 sau pentru că au exprimat opinii dizidente".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici