Oficial SUA: "Improbabil" ca Moscova să folosească arme atomice, dar China şi Rusia generează preocupări

Avril Haines, directorul Comunităţii agenţiilor de informaţii din SUA, consideră că este "improbabil" ca Moscova să utilizeze arme nucleare în conflictul din Ucraina, dar agenţiile secrete americane sunt preocupate de provocările Chinei şi Rusiei la adresa ordinii internaţionale.

6280 afișări
Imaginea articolului Oficial SUA: "Improbabil" ca Moscova să folosească arme atomice, dar China şi Rusia generează preocupări

"Este foarte improbabil" ca Rusia să recurgă la folosirea armelor nucleare. "Aceasta este evaluarea noastră actuală", a declarat Avril Haines, directorul Comunităţii agenţiilor de informaţii din SUA, în cursul audierii în Comisia Forţelor Armate din Senatul SUA, potrivit agenţiei Reuters.

Avril Haines nu a oferit detalii despre evaluările agenţiilor de informaţii din SUA privind intenţiile Administraţiei de la Moscova. Preşedintele Vladimir Putin a anunţat în februarie suspendarea participării Rusiei la Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), semnat cu Statele Unite. Washingtonul a anunţat în mai multe rânduri că urmăreşte activităţile Moscovei, deşi nu au fost observate indicii privind intenţia utilizării armelor nucleare, în pofida ameninţărilor oficialilor ruşi referitor la recurgerea la toate capabilităţile pentru apărarea integrităţii naţionale.

Scott Berrier, directorul Agenţiei de Informaţii Militare din SUA (DIA), a afirmat, în cursul audierii în Senat, că Statele Unite sunt preocupate de tentativele Chinei şi Rusiei de contestare a ordinii internaţionale. "China şi Rusia încearcă să conteste ordinea internaţională bazată pe reguli", a afirmat Scott Berrier, potrivit agenţiei DPA.

Scott Berrier a denunţat "activităţile militare unilaterale" ale Chinei în zona Indo-Pacifică, testele balistice nord-coreene şi "activităţile iraniene împotriva capabilităţilor americane din Orientul Mijlociu".

"Regimurile autoritariste generează riscuri. Eu sunt foarte îngrijorat de ameninţările generate de China, Rusia, Coreea de Nord şi Iran, precum şi de către organizaţiile extremiste violente", a subliniat Scott Berrier.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici