Oficiali americani: Iranul se pregăteşte să efectueze un exerciţiu militar masiv în Golful Persic

Forţele armate iraniene se pregătesc să execute în curând un exerciţiu naval masiv în Golful Persic, aparent cu scopul de a demonstra capacitatea Teheranului de a bloca strâmtoarea Ormuz, prin care trece o rută maritimă cheie pentru transportul de petrol, susţin oficiali americani, citaţi de CNN.

1571 afișări
Imaginea articolului Oficiali americani: Iranul se pregăteşte să efectueze un exerciţiu militar masiv în Golful Persic

Oficiali americani: Iranul se pregăteşte să efectueze un exerciţiu militar masiv în Golful Persic

Exerciţiul ar putea începe în următoarele două zile, au declarat doi oficiali americani familiari cu cele mai recente date privind mişcările forţelor militare iraniene.

"Suntem conştienţi de intensificarea operaţiunilor navale iraniene în Golful Arabic, strâmtoarea Ormuz şi Golful Oman. Le monitorizăm îndeaproape şi vom continua să colaborăm cu partenerii noştri pentru a asigura libertatea de navigaţie şi libera circulaţie a comerţului pe căi navigabile internaţional", a declarat căpitanul William Urban, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Central al SUA.

Strâmtoarea Ormuz face legătura între Golful Persic şi Marea Arabiei, parte a Oceanului Indian. Administraţia americană pentru Informaţii Energetice consideră strâmtoarea drept "cel mai important punct de tranzit pentru petrol din lume", cu 20% din petrolul comercializat în întreaga lume trecând prin această strâmtoare care are o lăţime minimă de aproximativ 54 de kilometri.

Sute de militari din cadrul Gărzilor Revoluţionare iraniene, cât şi din cadrul forţe armate regulate, ar urma să participe acest amplu exerciţiu naval.

În contextul amplificării tensiunilor între SUA şi Iran, la finalul lunii iulie, preşedintele iranian Hassan Rouhani a avertizat că Teheranul ar putea închide strâmtoarea strategică Ormuz în cazul în care Admistraţia Donald Trump impune măsuri de blocare a exporturilor iraniene de petrol. SUA ar putea introduce sancţiuni împotriva ţărilor care importă petrol iranian începând din luna noiembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici